Ova biljka je čutotvorna

Za blaženi čkalj, bodljikavu zeljastu biljku, žućkastih cvetova, većina ljudi u prvi mah pomisli da je beskorisni korov. Blaženi čkalj ima dugu tradiciju primene u lečenju. Ova biljka ima više različitih imena. U Italiji je zovu benedikta, božija plašt, papino zelje, biskupova brada, divlji Jerusalim…

Blaženi čkalj potiče sa Mediterana, a proteklih vekova je zastupljen širom Evrope. Raste na oranicama, zbog čega je ratari tretiraju kao korov.

U srednjem veku, korišćena je za lečenje velikog broja tegoba. Jaka gorčina biljke je prirodni lek, što dokazuje i čaj od osušenih cvetnih glavica i listova.

Blaženi čkalj se bere dok cveta, a plodovi u jesen, odmah nakon zrenja. Sitno se isecka i ostavi da se osuši u hladu.

U tradicionalnoj medicini, koristi se za spoljašnu i unutrašnju upotrebu. Čaj ili vino od ove biljke, pomažu kod gastritisa, nadimanja, opstipacije i drugih tegoba organa za varenje, protiv žutice, kod oboljenja žuči i jetre. Blaženi čkalj se preporučuje za anemiju, pročišćava krv i povoljno utiče na srce, kod bolesti pluća, kašlja i astme. Ublažava glavobolju i vrtoglavicu, nervozu i histeriju, kao i nesanicu.

Ilustracija: : cvet blaženog čkalja
Ilustracija: : cvet blaženog čkalja

Suština delovanja blaženog čkalja je u jačanju organizma, budući da podstiče metabolizam i bolju razmenu materija, eliminiše štetne sastojke, odnosno, vrši detoksikaciju.

Od blaženog čkalja se prave vlažne tople čajne obloge,koje su melem za čireve na koži, i rane koje teško zarastaju. Deluju i kod osipa, akni, opekotina, dezinfikuju mesta uboda insekata i ugrize od životinja.

Kako bi efekat bio jači, uz obloge bi trebalo da se pije i čaj, koji čisti krv, i stvara uslove za bolji rad ćelija. Otvorene rane su se vekovima posipale i prahom ove biljke, pošto se osuši i smrvi.

Blaženi čkalj se koristi i u svežem stanju, plodovi se žvaću i gutaju, u slučaju zatvora. Olakšavaju i povraćanje u slučaju trovanja organizma.

U većoj količini, ova biljka ima i eterično ulje, tanin, kalijumove, kalcijumove i magnezijumove soli, a u plodu i masno ulje.

Narodni recepti

Vino – dve do tri supene kašike, sitno iseckanog ili osušenog blaženog čkalja, preliti sa litrom belog vina. Uz povremeno mućkanje, ostaviti da odstoji sedam dana. Zatim sadržaj procediti, a lekovito vino sipati u rakijske čašice. Preporučeno je popiti maksimalno tri čašice dnevno pre jela.

Čaj – kašičica ove biljke se prelije sa 2 dl vrele vode, poklopi i ostavi da odstoji 15 minuta. Nakon toga se procedi. Preporučeno je piti 2-3 šolje na dan.

4

One thought on “Ova biljka je čutotvorna

  1. Jeo sam vise dana salatu od blazenog ckalja pomesanu sa zelenom salato zacinjenu solju, maslinovim uljem i limunom.Mozda sam jeo 2 meseca skoro svaki dan po punu ciniju.Nisam osecao nikakve tegobe.Naprotiv super sam se osecao i trenutno se isto tako osecam iako sam tek sada saznao da sam umesto maslacka jeo salatu od blazenog ckalja koju sam svako jutro brao na fudbalskom terenu koji je obrastao raznim rastinjem.Dok je bilo maslacka mogao sam i da razlikujem ove dve biljke po cvetu maslacka.Kasnije kada je maslacak prestao da cveta ucinilo mi se da je to ista biljka pa sam nju brao i konzumirao kao salatu pomesanu sa zelenom salatom.I sada neznam da li sam napravio neki haos u svom organizmu unoseci toliku kolicinu blazenog ckalja.Neprovereno i nepromisljeno sam to uradio i sada neznam da li cu imati neke posledice ma da se osecam sasvim normalno.Molim Vas neka mi neko strucan odgovori bio bih mu zahvalan.Jer stvarno se ne osecam prijatno ma da citam da je blazeni ckalj izuzetna biljka za koriscenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *