Ova biljka je čutotvorna

Ilustracija: cvet blaženi čkalj
Ilustracija: cvet blaženi čkalj

Za blaženi čkalj, bodljikavu zeljastu biljku, žućkastih cvetova, većina ljudi u prvi mah pomisli da je beskorisni korov. Blaženi čkalj ima dugu tradiciju primene u lečenju. Ova biljka ima više različitih imena. U Italiji je zovu benedikta, božija plašt, papino zelje, biskupova brada, divlji Jerusalim…

Blaženi čkalj potiče sa Mediterana, a proteklih vekova je zastupljen širom Evrope. Raste na oranicama, zbog čega je ratari tretiraju kao korov.

U srednjem veku, korišćena je za lečenje velikog broja tegoba. Jaka gorčina biljke je prirodni lek, što dokazuje i čaj od osušenih cvetnih glavica i listova.

Blaženi čkalj se bere dok cveta, a plodovi u jesen, odmah nakon zrenja. Sitno se isecka i ostavi da se osuši u hladu.

U tradicionalnoj medicini, koristi se za spoljašnu i unutrašnju upotrebu. Čaj ili vino od ove biljke, pomažu kod gastritisa, nadimanja, opstipacije i drugih tegoba organa za varenje, protiv žutice, kod oboljenja žuči i jetre. Blaženi čkalj se preporučuje za anemiju, pročišćava krv i povoljno utiče na srce, kod bolesti pluća, kašlja i astme. Ublažava glavobolju i vrtoglavicu, nervozu i histeriju, kao i nesanicu.

Ilustracija: : cvet blaženog čkalja
Ilustracija: : cvet blaženog čkalja

Suština delovanja blaženog čkalja je u jačanju organizma, budući da podstiče metabolizam i bolju razmenu materija, eliminiše štetne sastojke, odnosno, vrši detoksikaciju.

Od blaženog čkalja se prave vlažne tople čajne obloge,koje su melem za čireve na koži, i rane koje teško zarastaju. Deluju i kod osipa, akni, opekotina, dezinfikuju mesta uboda insekata i ugrize od životinja.

Kako bi efekat bio jači, uz obloge bi trebalo da se pije i čaj, koji čisti krv, i stvara uslove za bolji rad ćelija. Otvorene rane su se vekovima posipale i prahom ove biljke, pošto se osuši i smrvi.

Blaženi čkalj se koristi i u svežem stanju, plodovi se žvaću i gutaju, u slučaju zatvora. Olakšavaju i povraćanje u slučaju trovanja organizma.

U većoj količini, ova biljka ima i eterično ulje, tanin, kalijumove, kalcijumove i magnezijumove soli, a u plodu i masno ulje.

Narodni recepti

Vino – dve do tri supene kašike, sitno iseckanog ili osušenog blaženog čkalja, preliti sa litrom belog vina. Uz povremeno mućkanje, ostaviti da odstoji sedam dana. Zatim sadržaj procediti, a lekovito vino sipati u rakijske čašice. Preporučeno je popiti maksimalno tri čašice dnevno pre jela.

Čaj – kašičica ove biljke se prelije sa 2 dl vrele vode, poklopi i ostavi da odstoji 15 minuta. Nakon toga se procedi. Preporučeno je piti 2-3 šolje na dan.