Veća kontrola hrane

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kazao je da će Nacionalna labaratorija za bezbednost hrane, između ostalog, kontrolisati rad privatnih labaratorija.

Tako će se ispraviti sve ono što je loše za bezbednost hrane u Srbiji i hrane koju Srbija zemlja izvozi.

Na prezentaciji Pravilnika o malim količinama primarnih proizvoda koji služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti, kao i odstupanjima koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla u Sremskoj Mitrovici, on se osvrnuo medijske napise o vraćenom svinjskom mesu iz naše zemlje istakavši da će nova labaratorija za bezbednost mesa početi sa radom u sledećoj godini.

„Ja se ne libim da kažem da očekujem još takvih naslovnih strana, jer to znači da smo krenuli u borbu protiv svega onoga što je loše za bezbednost hrane u Srbiji. Ona će proraditi u martu mesecu naredne godine, kazao je Nedimović dodavši da će Nacionalna labaratorija za mleko u Batajnici proraditi krajem decembra ili početkom januara, te da će se time odgovoriti na priče kako se mleko u Srbiji ne kontroliše, odnosno, da mleko u našoj zemlji kontrolišu samo privatne labaratorije.

Ministar poljoprivrede je naglasio da će tako država kontrolisati i proizvođače mleka i mesa, kao i labaratorije koje su akreditovane da se bave bezbenošću tih proizvoda. 

Govoreći o agrarnom budžetu za narednu godinu, on je istakao da će najveći deo sredstava biti namenjen za jačanje konkuretnosti srpske poljoprivrede, pre svega za nabavku mehanizacije i opreme, ali i za povećanje skladišnog i prerađivačkog kapaciteta.

Još veći fokus nam je u učešće u IPARD fondovima i tih 25 do 30 odsto sredstava što je srpski novac, dodao je ministar.

Takođe, kako je istakao, mnogo više novca će biti usmereno na mlade poljoprivrednike i stvari koje se često ne dovode u vezu sa poljoprivredom, a to su elektrifikacija polja koje će država da finansira i automatizovani protivgradnu sistemi koje će država da gradi.

Nemojte zaboraviti da se mi bavimo i vodoprivredom, a planirana je i nabavka ledolomaca, kazao je Nedimović.

Ilustracija: mleko, foto: https://pixel.nymag.com/i
Ilustracija: mleko, foto: https://pixel.nymag.com/i

Dodao je da će premije za mleko u narednoj godini ostate iste, te da će se mleko plaćati sedam dinara po litri, istakavaši da će se od 2019. godine, kada Nacionalna labaratorija za mleko bude akreditovana i u potpunosti osposobljena za rad, mleko plaćati na osnovu kvaliteta po litri.

Na komentar novinara da bi poljoprivrednicima mnogo značilo da imaju regres na gorivo, Nedimović je kazao da je prvo potrebno postaviti bezbedan sistem, te da niko ne spominje da su poljoprivrednici imali mogućnost da nabave 2000 novih traktora.

„Neću da delimo bonove po nekim poljoprivrednim stručnim službama i nekim drugim institucijama pa da se to falsifikuje i da imamo opšti haos. Želim da imamo jedno uređeno tržište naftnih derivata zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima i sa naftnim kompanijama koje posluju u Srbiji“, kazao je ministar .

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

23.02.2024.

Raspisan prvi IPARD III javni poziv

11.01.2024.

IPARD III početkom februara

28.12.2023.

Kontrole hrane životinjskog porekla pred prestojeće praznike

08.12.2023.

Sastanak radne grupe za praćenje i izveštavanje Evropske komisije o realizaciji aktivnosti iskorišćenosti IPARD sredstava

16.11.2023.

Do kraja godine IPARD 3 program za nabavku opreme i mašina u poljoprivredi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca