Živorad Pavlović: Poljoprivreda je plemenit posao

Ilustracija: Živorad Pavlović, foto: S.K
Ilustracija: Živorad Pavlović, foto: S.K

Gornja Bukovica je selo u Kolubarskom okrugu, u blizini Valjeva,  gde se meštani pretežno bave voćarstvom i ratarstvom. Selo je dobilo ime po drveta bukva, koje je i danas najčešće šumsko drvo u ovom selu. U selu se nalazi crkva Svetog Nikole.

Na studijskom putovanju u Češkoj, upoznali smo Živorada Pavlovića iz ovog sela.  Živorad na svom poljoprivrednom gazdinstvu ima 20 junadi, 10 krava, 6 junica i malo ovaca.

Krave su simentalske rase, sve su umatičene, kao i junice. Grla koja ne odgovaraju priplodu i proizvodnji mleka Živorad prodaje klanicama.

Kako nam je istakao naš sagovornik, prosečan prinos mleka na njegovom gazdinstvu je 15-17 litara. Celokupnu količinu mleka prerađuje u sir i kajmak.

Ilustracija: sir spremam za prodaju, gazdinstvo Pavlović
Ilustracija: sir spremam za prodaju, gazdinstvo Pavlović

U toku letnjeg perioda krave su na ispaši, a zimi ih hrani koncentratom koji pravi od svojih žitarica, ali dokupljuje stočno brašno i suncokret. Takođe, ima i seno, ali nedovoljnu količinu lucerke i kravarice, pa u ishrani grla pretežno koristi obično livadsko seno.

Muža krava je mašinska, sa centralnom muzilicom i kantama. Živorad na gazdinstvu ima duplikator za kuvanje mleka, siraški sto i posude za razlivanje za pravljenje kajmaka i sira.

Ilustracija: Kajmak spreman za prodaju
Ilustracija: Kajmak spreman za prodaju

Kako nam navodi  Živorad, potrebno je puno truda i odricanja ali uz dobru organizaciju može pristojno da se zaradi. Dosta mu  znače subvencije od države. Ove godine je dobio novac, kao mladi poljoprivrednik, i sa tim novcem će obnoviti mehanizaciju.

Svoje proizvode,  prodaje u Beogradu, to je glavno tržište. Po njegovim rečima, najviše para ima u Beogradu, i zato se odlučio za to tržište.