Živorad Pavlović: Poljoprivreda je plemenit posao

Gornja Bukovica je selo u Kolubarskom okrugu, u blizini Valjeva,  gde se meštani pretežno bave voćarstvom i ratarstvom. Selo je dobilo ime po drveta bukva, koje je i danas najčešće šumsko drvo u ovom selu. U selu se nalazi crkva Svetog Nikole.

Na studijskom putovanju u Češkoj, upoznali smo Živorada Pavlovića iz ovog sela.  Živorad na svom poljoprivrednom gazdinstvu ima 20 junadi, 10 krava, 6 junica i malo ovaca.

Krave su simentalske rase, sve su umatičene, kao i junice. Grla koja ne odgovaraju priplodu i proizvodnji mleka Živorad prodaje klanicama.

Kako nam je istakao naš sagovornik, prosečan prinos mleka na njegovom gazdinstvu je 15-17 litara. Celokupnu količinu mleka prerađuje u sir i kajmak.

Ilustracija: sir spremam za prodaju, gazdinstvo Pavlović
Ilustracija: sir spremam za prodaju, gazdinstvo Pavlović

U toku letnjeg perioda krave su na ispaši, a zimi ih hrani koncentratom koji pravi od svojih žitarica, ali dokupljuje stočno brašno i suncokret. Takođe, ima i seno, ali nedovoljnu količinu lucerke i kravarice, pa u ishrani grla pretežno koristi obično livadsko seno.

Muža krava je mašinska, sa centralnom muzilicom i kantama. Živorad na gazdinstvu ima duplikator za kuvanje mleka, siraški sto i posude za razlivanje za pravljenje kajmaka i sira.

Ilustracija: Kajmak spreman za prodaju
Ilustracija: Kajmak spreman za prodaju

Kako nam navodi  Živorad, potrebno je puno truda i odricanja ali uz dobru organizaciju može pristojno da se zaradi. Dosta mu  znače subvencije od države. Ove godine je dobio novac, kao mladi poljoprivrednik, i sa tim novcem će obnoviti mehanizaciju.

Svoje proizvode,  prodaje u Beogradu, to je glavno tržište. Po njegovim rečima, najviše para ima u Beogradu, i zato se odlučio za to tržište.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.10.2023.

Za mladog poljoprivrednika nagrada milion dinara

03.07.2023.

Mladim poljoprivrednicima 28 miliona dinara

03.04.2023.

Svi podsticaji na jednom mestu

17.09.2022.

Izabrano najbolje poljoprivredno gazdinstvo i tri mlada poljoprivrednika

23.08.2022.

Dragana Ivetić, ponos porodice a i sela

13.06.2022.

Mladima iz ruralnih područja Vojvodine po 200 miliona dinara

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca