Koja je najbolja hrana za decu

Nabavka hrane je odgovoran i zahtevan posao, a posebno kada spremate hranu za decu. Kupovina namirnica može biti prilično mukotrpan zadatak, zato isplanirajte šta treba da kupite i kupovina će proći mnogo jednostavnije i jeftinije.

Nabavite zalihu zamrznutih namirnica (naročito zimi) od povrća, voća i mesa, da ne biste svakodnevno morali misliti o kupovini. Sa jedne strane, na taj način ćete imati više vremena i brže ćete pripremiti obrok, a sa druge strane, zamrzavanje omogućava maksimalnu higijenu jer ubija štetne mikroorganizme, pa je hrana sigurnija. Najzdravije je da odete na farmu ili organsku pijacu i kupite sveže namirnice u većim količinama i da ih zamrznete. Uvek kada nabavljate hranu, prvo mislite na njen kvalitet: obavezno pročitajte deklaraciju, kakav je nutritivni sastav namirnice, da li sadrži aditive – obeleženi su velikim slovom E i/ili rečima, i koliki je rok trajanja. Tek nakon detaljnog informisanja, odlučite da li odgovara vašem detetu.

Ilustracija. hrana za decu, foto: http://www.the-holistic-health.com/
Ilustracija. hrana za decu, foto: http://www.the-holistic-health.com/

Organska ili ekološka hrana

Zdrav način života danas je pitanje održivog razvoja i možemo reći da ne postoji starosna granica za početak takvog načina života. Započinje odmah po rođenju, a briga o zdravlju i kvalitetu života traje ceo život. Čisto i zdravo okruženje, kontakt deteta s prirodom, ishrana, kretanje – to su elementi zdravog načina života. Veštine i saznanja koje dete stekne u najranijem uzrastu postaju njegova svakodnevnica, deo njegovog života, i pretvaraju se u trajan stav o potrebi očuvanja zdravlja, postajući način življenja.

Kao roditelji sigurno želite da se potrudite da vaša deca što zdravije odrastaju. Ovde se pre svega misli na zdravu ishranu, jer se smatra da ona predstavlja osnovu zdravog razvoja. Upravo zbog ove činjenice, nijedan roditelj neće odbiti priliku da svome detetu ponudi za obrok ukusnu, zdravu hranu koja će se sigurno i dopasti detetu.

U stvarnom životu, nažalost, nije sve tako idealno, jer postoji mnogo faktora koji utiču na naš izbor hrane. Naša deca ubrzo dođu u dodir sa brzom, veštački aromatizovanom ukusnom hranom. S obzirom na to da je većina roditelja zauzeta i da se više orijentiše na jednostavnu hranu koja se brzo priprema i nije skupa, sasvim nesvesno se dolazi do povratka na nezdravu hranu.

Nedostatak kvalitetne odgovarajuće hrane utiče na loš metabolizam mozga i slabi imuni sistem.

Mnogi roditelji, pored brojnih naučnih dokaza koji govore o lošem uticaju neodgovarajuće ishrane, i dalje podležu reklamama i hrane svoje dete hranom koja je puna šećera, soli i veštačkih dodataka.

Na svu sreću, odabir zdravije hrane nije toliko težak i zahtevan. Povećanje količine voća, povrća i zrnaste hrane u svakodnevnoj ishrani čini samu ishranu zdravijom. Ono što takođe doprinosi boljem zdravlju je i odluka da se smanji količina gotovih proizvoda u svakodnevnoj ishrani.

Najsigurnija zaštita zdravlja vašeg deteta jeste zdrava hrana. Ekološka hrana pomaže izgradnju dobrog imunog sistema i pravilan razvoj celog dečijeg organizma. Ovo nije još jedan tekst o hrani koji treba da vas uplaši. Već ste se sreli sa sledećim terminima: genetski modifikovana hrana (GMO), bolest ludih krava (BSE), ostaci pesticida, aditivi…To su samo neki od brojnih razloga zbog kojih treba da se potrudite kada nabavljate hranu za svoju porodicu. Odrasli su uglavnom shvatili da u ishrani dece ne sme biti kompromisa.

Postoji mnogo razloga koji nas teraju da razmišljamo o ekološki proizvedenoj hrani. Na prvom mestu je briga za zdravlje. Postoji izreka „Manje je veće!” koja sigurno važi i za ekološki proizvedenu hranu. Zašto? Ona se uzgaja bez pesticida (zemlja i seme za proizvodnju ove hrane ne smeju da sadrži pesticide), antibiotika i veštačkog đubriva, pa je zato siguran izvor snage, stimulator, čuvar dobrog zdravlja i vitalnosti. Sadrži sve potrebne vitamine, minerale, proteine i masti, prirodnog je ukusa, njome se hranimo, a ne prejedamo.

Drugi razlog za uživanje ekološki proizvedene hrane je briga za okolinu, a to je odgovornost za potomstvo. Način proizvodnje hrane i prehrambene navike imaju ogroman uticaj na ekološko stanje naše planete.

Danas je način života drugačiji nego što je bio u vreme naših baka i deka, ali to ne sme biti razlog da ne priuštimo bar deci zdravu, ekološki proizvedenu hranu. Cilj proizvođača organske hrane jeste da potrošaču ponude prirodne, zdrave i ukusne proizvode. Jedan od najbitnijih razloga za korišćenje ekološki proizvedene i prerađene hrane je sigurnost tih namirnica, tj. činjenica da u njima nema za zdravlje škodljivih pesticida, antibiotika i genetski modifikovanih organizama.

Deca su najosetljivija od rođenja do kraja druge godine. Razlozi za to su fiziološka nezrelost malog organizma i brzina umnožavanja ćelija, tj. uvećanja telesne mase, pa će se telo dobro snabdevati samo pri pravilnoj ishrani. Pojedini sistemi organa razvijaju se i sazrevaju baš u ovom periodu. Bubrezi deteta su manje sposobni da izbace štetne materije iz organizma, a jetra ne može da izvrši razgradnju (detoksikaciju) tih materija. Do 6. godine telo deteta sadrži više vode, a manje masnoće, za razliku od odraslog čoveka. Masnoće, koje u organizmu odraslog čoveka „love” i lageruju pesticide, u organizmu deteta manje su sposobne za ovu funkciju i toksini kruže po organizmu, posebno toksini koji su rastvorljivi u vodi. Nervni sistem se intenzivno razvija tokom prve dve godine a njegov razvoj se nastavlja do 18. godine. Prisustvo toksina može da omete taj razvoj. Skorije studije su pokazale da su danas upravo deca najizloženija prevelikoj količini štetnih materija, koje su sastavni deo gotovo svih prehrambenih proizvoda, čije svakodnevno korišćenje treba izbeći.

Zapamtite, organska hrana predstavlja najbolji vid zaštite zdravlja za vašu decu. Spremite detetu kvalitetne obroke od kojih će biti zdravije i sa lakoćom usvajati nova znanja kroz ceo period detinjstva!

Organska hrana je obeležena znakom koji dodeljuje ovlašćena sertifikaciona kuća i uglavnom je skuplja od iste hrane gajene konvencionalnim postupkom. Znam da postoje sjajni primeri organske proizvodnje, „organska pijaca“ i prodavnice organske hrane gde svakoga dana možete nabavljati namirnice. Ova hrana je skuplja, ali sve traženija zbog svoje zdravstvene vrednosti, jer zdravlje nema cenu. Svakako se možete potruditi da pronađete prirodno proizvedenu i svežu hranu i u porodičnim povrtnjacima, voćnjacima i domaćinstvima na selu. Možda nije sertifikovana, ali je proizvedena bez upotrebe hemije. Zamislimo se: prirodna hrana se, kao i sve druge biljke, razvijala milionima godina i sa njom zajedno smo se razvijali i mi. Među nama se uspostavio odnos sinergije, a svaka biljka bogata hranljivim materijama pravi je primer za to. Besmislena je svaka tvrdnja koja kaže da organska hrana za nas nije ništa bolja od hrane koja je proizvedena uz pomoć hemije (pesticida, veštačkog đubriva…) kada zdrava pamet i intuicija govore drugačije!

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca