Zasto je dobro gajiti mangulice

Objavljeno: 26 dec 2017

Meso mangulica spada u grupu mesa sa većim sadržajem masti. Meso je tamnije od mesa drugih rasa svinja, jakog mirisa, sočno i nežne građe. Debljina slanine nerastova na leđima može da iznosi i do 25 cm.

Mangulice su manje osetljive na stres te je ređa pojava bledog mekanog vodenog mesa (BMV sindrom).

Konzumiranjem mesa mangulice dovodi do stvaranja tzv. HDL holesterola „pozitivnog holesterola“, tako da je ovo meso idealno za ljude koji imaju povišen nivo masnoće u krvi. Sadržaj holesterola u mesu mangulice je niži za 50 do 75 % u donosu na druge rase.

Ilustracija: slanina od mangulice, foto. S,K.
Ilustracija: slanina od mangulice, foto. S,K.

Mangulica je kasnostasna rasa, sporog prirasta i relativno visoke konverzije hrane ali ima izuzetne prednosti u odnosu na druge rase u pogledu slobodnog napasanja u ekstenzivnim uslovima držanja, kao i njena robusnost odpornost na bolesti i stres i izdržljivost u pogledu klimatskih uslova. Za razliku od plemenitih rasa nemaju problema sa lokomotornim aparatima, njihovi čvrsti ekstremiteti omogućuju uzgoj u ravničarskim i planinskim uslovima držanja.
Mangulica kao autohtona rasa nosi dragocene gene po čemu se i razlikuje od plemenitih rasa. Postoji lasasta, bela, subotički soj mangulica.Izuzetne skromnost i otpornost, bez izgradnje skupih objekata, bez velikih ulaganja u ishranu, bez dodatne radne snage, a dobijamo kvalitetan proizvod i očuvalje ove svakako značajne autohtone rase.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 4

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Verica Lazarević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar