Vinski podrum samo za jednu vrstu vina

U selu Krnjevo kod Velike Plane ove jeseni otvoren je jedinstveni vinski podrum u kome će se prerađivati i čuvati samo jedna vrsta vina – kaberne sovinjon. Podrum posvećen ovoj sorti vinove loze i vinu od nje jedinstven je na evropskom tlu, a napravio ga je Mija Radovanović, enolog i vinar iz ovog mesta. Kaže da je odlučio da napravi podrum isključivo za kaberne zato što je i najuspešniji u njegovoj proizvodnji.
– Osim što je podrum posvećen samoj jednoj vrsti grožđa i vina s kojim smo imali najviše uspeha, karakterističan je i po tome što spada u red gravitacionih, koji su retkost u Srbiji. Ovo je tek drugi ovakav podrum. Jedan je napravljen u Prijepolju. Prerada grožđa je po nešto drugačijem principu nego u klasičnim podrumima. Naime, uobičajeno je da se grožđe prvo unosi u podrum pod zemlju, a na površinu iznosi vino. Mi sa nivoa zemlje ubacujemo grožđe, a vino se prirodnim padom, kroz faze proizvodnje, spušta u zemlju. Ovaj sistem proizvodnje u gravitacionim podrumima nije atrakcija, već služi drugačijoj i boljoj preradi grožđa, kaže Mija Radovanović.
U gravitacionim podrumima grožđe se ne mulja, već se samo otresa i preko elevatora se spušta u tankove na prvi nivo ispod zemlje. Na drugom nivou su fermentori i tu se vino presuje.

Podrum radovanovic, foto; radovanović
Podrum radovanovic, foto; radovanović

– Pošto je ovo gravitacioni podrum, presa je na nižem nivou i potiskuje grožđe odozdo, za razliku od načina prerade u klasičnim podrumima, gde presa pritiska odozgo, što je bolji način prerade zrna. Nakon toga vino se razvija u baricima i oni su na trećem nivou ispod zemlje, kaže Miodrag Radovanović.
Ovaj podrum je napravljen zahvaljujući pogodnom uzvišenju koje Radovanović ima na svom imanju. Namera vlasnika je da u njemu pravi samo kaberne sovinjon, posebno u “reserve” seriji. Sistem proizvodnje u gravitacionim podrumima omogućava kontinuitet pravljenja visokokvalitetnih vina i na taj način moći će da se prave zalihe iz dobrih godina i izbegne prodaja u lošijim godinama.