Odmor za dušu – Dacovića Konaci

Ilustracija: dacovića konaci, Foto: sa sajta Dacovica konaci
Ilustracija: dacovića konaci, Foto: sa sajta Dacovica konaci

Dacovića Konaci” nalazi se u jednom od najlepših Zlatiborskih sela “Ljubiš” na samo 20 km od centra Zlatibora. Selo Ljubiš na Zlatiboru krasi prelepa priroda, cvrkut ptica, mir i tišina. Nalazi se pored magistralnog puta Zlatibor – Nova Varoš. Ukoliko želite da odmor provedete daleko od buke, ovo je idealno mesto.

Do “Dacovića Konaka” je potrebno ne više od 30 minuta  lagane vožnje automobilom. Konaci se nalaze u prelepom okruženju prirode i prirodnih lepota a na samo  pet minuta od konaka nalazi se Ljubiška pećina do koje možete prošetati ili do ribnjaka “SIMEX” u kome možete uživati uz svežu pastrmku. Kod nas vam ne može biti dosadno ako ste ljubitelj prirode.  Dacovića konaci postoje već četiri godine. U sklopu konaka ima i jedinstven bazen u Srbiji… U ponudi imamo četiri apatrmana(kućice) razlićitih velićina smeštajnog kapaciteta – dve, četiri i šest osoba. Svaki apartman je opremljen sa mini kuhinjom, priča nam Milomir Mire Dacović.

Ilustracija: Dacovića konaci, foto: D.G.
Ilustracija: Dacovića konaci, foto: D.G.

Gosti mogu da naruče hranu, a mogu i  sami da spremaju. Ako sami spremaju povrće i voće,  dobijaju od njega gratis jer on ima tezgu sa povrćem i voćem. Kako nam ističe Milomir, cena je 15 evra  po kućici, ali za praznike je skuplje. Obrok je 2,5 evra, najviše traže proju, pogaču, ustipke, pršutu, sir i kajmak, sve ono što je za ovaj kraj specifično. Svaka kućica ima mini kuhinju. Kafu i rakiju ne naplaćuju. Na ideju da napravi konake je došao kada su kod njih spavali  neki gosti i ostavili po deset evra, dobio je više za dva dana, nego što mu je bila plata. Bajkeri su mu najdraži gosti, mada je bio skeptik, ali uverio se da su jako fini i sve ostave čisto .Gosti dolaze iz raznih krajeve, najviše iz Beograda, Novog Sada, dolaze čak iz Austrije. Najviše snega ima od 15. februara do 15 marta, tako je u poslednjih deset godina, i tada je najlepše, deca se sankacu, skijaju. Milomir voli da skuplja stvari koje su ranije korišćenje, I dako ulepšava prostor, i  tako pravi da bude u etno stilu.

Selo je karakteristično po bogatstvu raznovrsne flore, pogotovu lekovitog bilja, pečuraka i šumskog voća. Kroz Ljubiš protiče reka Ljubišnica na kojoj su izgrađeni ribnjaci kalifornijske pastrmke, prosečna nadmorska visina iznosi oko 850m (najniži deo je 810m, dok je najviši vrh Borkovac oko 1000m).