Koji su najbitniji radovi na pčelinjaku u februaru

Mnogima se čini da je januar najduži mesec u godini, ali evo pripližava se i februar. Kreću radovi na pčelinjaku.

Broj pčela u zajednici u februaru stagnira, a slabije zajednice dodatno oslabe. Stare zimske pčele polako umiru, a na njihovo mesto dolaze prve mlade pčele koje su zaležene u januaru.

U prirodi,praktično još uvek nema paše ili je ima ali neznatno,a potrošnja meda i cvetnog praha iz rezerve postaje svakim danom sve veća i veća,zbog ovih i još dosta drugih pojava na neki način uslovljavaju da se na pčelinjaku obavljaju sledeći radovi. Prilikom čišćenje podnjače i leta na pčelinjem društvu se javljaju sledeća stanja: po broju mrtvih pčela na podnjaci  znamo kako je društvo zimovalo ako ima veći broj mrtvih znači da su uslovi za zimovanje bilo nepovoljni,količina mrvica otpalog voska nam govori koliki je bio utrosak hrane i drugi…Obavezno kontrolisati jačinu i zdravlje pčelinjih društava,spajanje slabijih društava sa srednjim društvom.

Ilustracija: pčelinjak u februaru
Ilustracija: pčelinjak Jovanović

Takođe se radi i saniranje bolesnih društava. Prvi letimičan pregled koji se može obaviti krajem februara ili početkom marta. Detaljnije kontrolisati stanje rezervne hrane, naročito cvetnog praha u košnicama.Dodavati pogače pčelinjim društvima,pogotovo one oplemenjene. Pregledati trenutni utopljavajući materijal i ako je potrebno zameniti ga i izvršiti dodatno utpoljavanje, mada i ne bude potrebno najavili su blagu zimu.

Mora se voditi računa da u košnicama funkcioniše ventilacija i mikroklimat,dobro je poznato da pčelama smeta vlaga,tako da se ventilacija proverava i kontroliše 2 puta u toku zime posebno u februaru kad u košnici buja “novi život”. Paziti da se leglo ne razvije više nego što je to potrebno za ovo doba godine. Postavljanje pojilica na pčelinjaku,pojilice su jako bitne u slučaju da ostanu bez vode pčele će otići sa te pojilice i potražiti neke nove potrage za vodom. Tretiranje pčelinjih društava protiv Varoe je jedan od najbitniji radova koji se moraju uraditi u februaru mesecu. Dodavanje okvira sa puno meda i polena ili recimo medno-šećernih pogača sa stimulativnim sredstvima(kada je spoljna temperatura bude oko 14°C).

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

02.02.2021.

Posle svih obavljenih poslova mirni dočekujemo mart na pčelinjaku

01.02.2019.

Šta raditi u pčelinjaku

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca