Sobna biljka prelepih cvetova

Ilustracija: Kameni cvet, foto: http://cvecarstvo.com/
Ilustracija: Kameni cvet, foto: http://cvecarstvo.com/

U pitanju je lukovičasta ukrasna biljka, poreklom iz Srednje i Južne Amerike.Sunovrat uspeva na sunčanom mestu, ali ga treba zaštititi od jakog podnevnog sunca. sunovrat cveta od decembra do marta. 

Razmnožavanjem amarilisa iz semena dobićete snažne i zdrave lukovice, ali je s druge strane taj proces spor: lukovice se formiraju tek u trećoj godini. Seme amarilisa se direktno sadi iz plodova dok još imaju zelenu boju. Seme brzo kljia i ako se ostavi duže, može da počne da klija još u plodu, i samim tim brzo gubi klijavost. Seme klija na temperaturi od 21°C uz konstantnu vlažnost supstrata. Seje se u propusni supstrat, bogat hranivima i s dobrom drenažom, na rastojanju 2×2 ili 2×3 cm, na temperaturi od 20-22°C i pri visokoj vlažnosti. Za dvadesetak dana pojavljuju se mlade biljčice. Seme se seje tako da se prekrije supstratom za oko 0,5 cm, jer pri predubokoj setvi propada i ne niče. Kada mlade biljčice (ponici) formiraju drugi list, pikiraju se na rastojanju od 5 cm između biljaka, a zimi se drže na svetlom mestu na temperaturi od 15-17°C. 

Ilustracija: Amarilis, foto: http://saznajlako.com/
Ilustracija: Amarilis, foto: http://saznajlako.com/

Sadnja lukovica – U zimu, najbolje početkom februara ili u rano proleće biljku treba zasaditi plitko u saksiju. Lukovica amarilisa sadi se u saksiju koja mora biti toliko velika da od ivice posude do lukovice ostane razmak 2 do 3 cm. Na dno saksije stavite šljunak ili hidrokulturu i saksiju napunite dobro propusnom zemljom (najbolje mešavinom humusa i perlita). Amarilis zasadite tako da polovina lukovice bude pokrivena zemljom i odmah je zalijte s malo vode. Saksiju držite nedelju dana na tamnom mestu, da bi počeo da se razvija koren, a zatim je premestite na toplo mesto. Prve nedelje posle sadnje amarilis ne treba zalivati, a posle desetak dana, kada se pojave izbojci dužine 10 cm, biljku zalivajte svaki drugi dan. Saksiju prenesite na svetlo i ne previše toplo mesto. Iz lukovice amarilisa prvo će se pojaviti stabljika sa cvetovima, a zatim list. Kada se pojavi cvetni pupoljak, biljku počnite da prihranjujete tečnim đubrivom za cvetnice. Amarilis zalivajte na tri do šest dana, ali sa manjom količinom vode, zemlja ne sme da bude natopljena vodom, jer će doći do truljenja lukovice ili do razvoja gljivica koje će prouzrokovati pegavost lukovice ili lista. Kada biljka procveta potrebno je da je orošavate da bi cvet duže trajao.

Posebni zahtevi – Posle precvetavanja odsecite cvetnu dršku na visinu od 10 cm. Lukovice ostavite do proleća na umereno toplom mestu, gde ima dovoljno svetlosti. Lukovice iz saksije u maju premestite u baštu, jer će se bolje razvijati. Bitno je da tokom proleća i leta amarilisi isteraju što više listova i da lukovice što više porastu kako bi imale dovoljno energije za naredno cvetanje. Ako nemate baštu, lukovice na proleće presadite u veću saksiju sa bogatim supstratom i držite ih na terasi. U oktobru lukovice izvadite iz bašte i ostavite da se listovi sasuše da bi svi hranjivi sastojci iz listova prešli u lukovicu. Sasušene listove i koren skratite na dužinu od 4 cm, lukovice smestite u kutiju i držite na tamnom i hladnom mestu (gde treba da ostanu najmanje osam nedelja). Ukoliko se lukovice amarilisa tokom cele godine drže u saksiji u kojoj su i cvetale (bez presađivanja), lukovice će se vremenom smanjivati umesto da se povećavaju. Lukovice amarilisa kupljene u cvetu cvetaće tek naredne godine. Kupujte krupnije lukovice sa debljim vratom, da biste dobili obilnije cvetanje.

Ukoliko produžite zalivanje u jesen ili ako amarilis držite na temperaturi nižoj od četiri stepena, biljka će kasnije cvetati ili uopšte neće cvetati.