SUPERIOR: Sa sajma Agrotica u Solunu

U godini kada obeležavamo 100 godina od proboja Solunskog fronta Srbi su ponovo preplavili Solun.

Ovoga puta,  nije reč o pripremama za vojne operacije već je poljoprivredni sajam AGROTICA privukao poljoprivrednike iz Srbije.Agrotica” u Solunu je međunarodna izložba poljoprivrednih mašina, opreme i materijala i jedan od najvećih sajmova ove vrste na svetu. Na ovom važnom sajmu posetioci mogu videti najnovija dostignuća tehnologije i nauke za poljoprivredni sektor. Sajam se održava od 1 -4. februara. 

Opet je srpski seljak u tom toplom i sunčanom Solunu. Opet se na ulicama čuje srpski jezik, i bugarski doduše. Dva ljuta neprijatelja iz prošlih ratova zajedno, u neformalnim jedinicama obilaze ešalone mašina koje se sijaju na medirenaskom suncu.

Na sajmu su i mnogi vasnici poljoprivrednih apoteka, dolaze da se vide sa svojim dobavljačima i sa željom da nađu neki proizvod koji niko u Srbiji nema. Nešto što će samo oni da imaju, neku šećernu vodicu koja će za 60% da poveća prinos. Nešto što će im doneti prednost u moru proizvoda koji se već nalaze u Srbiji.

A svi oni koji su se uputili u Solun na Sajam mogli su prvog februara 2018. malo posle Evzonija sa leve strane,  da vide grčkog seljaka kako tifonom zaliva pšenicu! Da li su to  lenji grci rešili da rade,  ili su zakasnili sa setvom,  ili ne veruju u mnogobrojne „šećerne vodice“? Ostavićemo to braći grcima na razmišljanje. Nije ni kod njih situacja mnogo bolja nego kod nas. Video sam parcele sa pamukom koji nije obran,  a njive nisu poorane.

Grčka je članica EU kakva takva,  ali je članica. Poljoprivredu rade onoliko koliko moraju, lenji ili vredni, zavisi od ugla posmatranja. Koliko im se sve to isplati, mi ne znamo. Znamo ono što vidimo, gde se radi, radi se , zaliva i pazi na prinos.

A u Solunu koji je“Srpski grad“ gde „svi govore srpski“ govori se engleski. U svakom butiku, prodavnici, na štandu. Hvala grcima na pomoći u prvom svetskom ratu, hvala im za lepo more i za giros. Prodaju nam sobe, ležajeve hladni frape na plaži. A šta kupuju od nas?

Koliko je srpskih firmi učestvovalo i ponudilo svoje proizvode? Šačica, na jednom štandu uz neizbežni Slavol…

Kad će Grci početi da gaje Srpski paradajz i srpsku papriku? Koja je ukusnija i čije je seme jeftinije od stranih? Možda onda kad srpski kupac i gost potraži u bakalnici Volovsko srce ili Slonovo Uvo?

SLONOVO-UVO IZ SUPERIORA
SLONOVO-UVO IZ SUPERIORA

 

Kada bude uporan kao neki drugi gost?

Neće ni tada, ne treba ništa njima, Evropska polubraća su im dala sve, dali su im i način razmišljanja

A balkanski ukus i mediteranska klima?

Dobar spoj al – Tamo daleko…

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

03.12.2018.

Učite od najboljih

01.11.2018.

Superiorova poseta Južnoj Koreji

27.09.2018.

Superior: Velika Plana na svetskoj gastronomskoj mapi

24.08.2018.

Superior iz Velike Plane napravio čudo u Rusiji

01.08.2018.

Srpska firma održava Dane polja u Rusiji

27.06.2018.

Iz Superiora savetuju: Zašto je dobro jesti koprivu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca