Povrće koje se gaji tokom cele godine

Zelena salata je prisutna na našoj trpezi gotovo cele godine. Od brojnih sorti najzastupljenije su puterica i kristal salata. Dragocena je jer sadrži čak 95 % vode, vrlo malo kalorija, a hranljiva vrednost se sastoji u velikoj količini minerala i vitamina. Od minerala najviše ima kalcijuma i gvožđa, kao i znatne količine magnezijuma, joda, mangana, kobalta, nikla, silicijuma i bakra. Među vitaminima su najprisutniji C i E, karotin i kompleks vitamina B. Najvredniji lekoviti sastojak salate je mlečni sok, koji sadrži takozvani laktukarijum. Najviše ga ima u korenu, lisnim rebrima i mladim stabljikama.

Salata se lako može uzgajati u staklenicima koji su prvenstveno namenjeni gajenju osetljivih stakleničkih kultura. Kao kultura s relativno kratkim vegetacijom (55 – 65 dana) veoma se uspešno uklapa u stakleničke plodorede. Zbog skromnijih potreba za toplotom i svetlošću, vrlo uspešno se može uzgajati u zimskom periodu. U našim krajevima najčešće se gaji kao predusev ostalih povrtarskih kultura, kao što su paradajz i krastavac.
Vreme setve i sadnje zavisi od planiranog godišnjeg ciklusa proizvodnje.

Ilustracija: zelena salata. foto: http://www.eldoville.co.ke
Ilustracija: zelena salata. foto: http://www.eldoville.co.ke

Najpovoljnija je za svaki termin sukcesivna setva, a to znači setva i sadnja u razmacima od 7 – 20 dana. U fazi 6 – 7 listova salata se prihranjuje (30 -40 g/m2 N đubriva) ili folijarno odgovarajućim tečnim đubrivima. Nakon pet dana od sadnje, plitko se okopava, a zatim ponovo prihranjuje posle 10 – 15 dana.
Posle sadnje, zalivanje je umereno, kako bi se stimulisao razvoj korena, a zatim obilno ali ređe zalivanje. Po sunčanom danu zalivanje se obavlja ujutru, ali tako da se biljke ne vlaže, jer bi vlaženje podstaklo razvoj gljivica.
Berba salate može biti sukcesivna, pojedinačnim ubiranjem listova ili se odseca cela glavica. Salata se bere
kada nije mokra i to sa odstranjivanjem donjih listova.

Prinos salate zavisi od vrste, sorte i vremena proizvodnje, a kreće se u količini 1,5 – 4 kg/m2.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

30.11.2023.

Gajenje salate u plastenicima

27.09.2023.

Proizvodnja salate tokom cele godine

23.11.2021.

Kako protiv bolesti salate

13.07.2021.

Sve više mladih se odlučuje za ove unosne poslove

06.10.2020.

ZAŠTITA SALATE U PLASTENICIMA

11.03.2019.

Greške koje ne smete praviti đubrenjem

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca