Kako se čuvaju matice?

Pčelarstvo, kao vid privredne delatnosti, u našim krajevima je još uvek nedovoljno razvijeno. Pčelari ne ostvaruju prihode, koje bi mogli ostvariti. Postoji veliki broj nedoumica, koje se javljaju prilikom proizvodnje meda i održavanja košnica. Čuvanje rezervnih matica je od velikog značaja za opstanak pčelinjih  društva,kao i za njegovoproširenje. Mnogobrojna istraživanja pokazujuda se još uvek traži rešenje za čuvanje rezervnih matica, u toku zime, uz minimalni utrošak hrane i troškova. Problem se javlja, ako u pčelinjoj zajednici, matica nestane u toku zime ili ranog proleća. Zato je vrlo važno da se ima u rezervi oplođena matica, pošto pčelarne zna, kada će neka zajednica da ostanebez matice. Rezervne matice su od velikog značaja u dvomatičnom pčelarenju, pri umnožavanju pčelinjih zajednica, kao i pri proizvodnji rojeva za prodaju. Broj rezervnih matica zavisi od planova za formiranje novih rojeva, kao i od veličine samog pčelinjaka.

Ilustracija: Marko Iz Ražnja na svom pčelinjaku
Ilustracija: Marko Iz Ražnja na svom pčelinjaku

U letnjem periodu nije teško čuvati matice. U toku zimskog perioda, rezervne matice su teže za održavanje. I pored toga, pčelar uvek treba da ima rezervne matice. Ako se oplođene mlade matice ne mogu dodati odmah nekoj pčelinjoj zajednici, a oplodnjaci su potrebni za proširenje sledeće generacije matica, one se svaka pojedinačno mogu stavljati u drvene kaveze, pa se nekoliko desetina (30-40) kaveza sa maticama učvrsti u prazan okvir normalne veličine. U medište jake pčelinje zajednice, stave se dva okvira sa otvorenim leglom, a između okvir sa maticama. Medište se odvoji matičnom rešetkom, kako matica iz zajednice, ne bi mogla doći do kaveza.

Od velikog značaja za čuvanje matica je i kvalitet kaveza, odnosno, veličina okaca mreže na kavezima za matice. Veličina okaca mreže na kavezima utiče na uspeh čuvanja matica. Najbolje su mreže sa okcima od 1-2mm, jer tada pčele najmanje oštećuju matice…

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

26.02.2024.

Šta je preduslov za dobro pčelarenje

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca