EM tehnologija, mnogi se pitaju šta je to?

EM-tehnologija – jedna od najperspektivnijih pravaca razvoja proizvodnje u agraru XXI veka, to je primena efektivnih mikroorganizama. Osnivač EM-tehnologije je japanski profesor, mikrobiolog Teruo Higa. On je stvorio složen kompleks korisnih bakterija, kojeg je nazvao efektivnim mikroorganizmima (EM); odatle potiče i naziv – „EM-tehnologija“.

EM-tehnologija je danas priznata i u mnogim državama sveta, ona predstavlja deo nacionalne politike. Broj takvih država raste. 1998.g. ruski naučnik, doktor medicinskih nauka, Pjotr Ajuševič Šabljin je na osnovu anabiotskih mikroorganizama bajkalskog ekosistema, stvorio domaći EM-preperat- „ Bajkal EM -1“, koji je, po nekim svojim pokazateljima, čak i prevazišao japanski analog. Jovan Drobljak iz Barande, pre šest godina oženio se Emom iz Kazahstana,koja je već, ovu tehnologiju primenjivala u svojoj bašti. Ona je to naučila od predavača iz Rusije, i tako je svoje znanje prenosila na druge. Oni se sada bave edukovanjem, zainteresovanih, ljubitelja zdrave prirodne hrane, kako profesionalnih tako i amaterskih proizvođača.

Ilustracija: paprika po em tehnologiji, foto: J.D.
Ilustracija: paprika po em tehnologiji, foto: J.D.

 

Jovan i Ema obrađuju 10 ari zemlje, na ovaj prirodan način bez upotrebe veštačkih đubriva i bez upotrebe raznoraznih drugih hemijskih preparata. – Naše voće i povrće ima potpuno prirodan ukus i miris ne prouzrukuje alergije, crevne ili bilo kakve druge bolesti. Ovde se ne radi o nekom čudotvornom preparatu ni o svetoj vodici već o načinu obrade zemlje na prirodan iliti na što prirodniji način –ističe jovan. Gaje domaće sorte povrća, paradajz: volovsko srce, stari jabučar, maraton, nešto čerija, sa paprikom eksperimentišu, beli luk domaće sorte bosut.U bašti kao što kaže Jovan, ima svega po malo, ali dovoljno za njihove potrebe. Glavni cilj nam je dokazati da može i bez hemijskih preparata čak i bez onih koji su dozvoljeni u organskoj proizvodnji.-ističe naš sagovornik. Lična iskustva a i iz oko 150 zemalja u svetu, nam govore da ovaj način proizvodnje može da donosi lep profit, ističe Jovan i dodaje: iz upotrebe smo izbacili plug i ašov, korov ne uništavamo, zemlju malčiramo, sejemo siderate, sejemo i sadimo one biljke koje volimo i znamo da nas neće iznenaditi.Poslednje dve godine, povrće proizvode isključivo u plasteniku, nedostaje im jos jedan ar zemlje da gde bi mogli da proizvedu i po tonu krompira godišnje, ( EM-tehnologija pruža takve mogućnosti). .„ Bajkal EM -1 „ je koncentrat u tečnom stanju, u kojem je uzgajano više od 80 sojeva glavnih anabiotskih (korisnih) mikroorganizama, koji se u prirodi nalaze u zemljištu. Preparat ne sadrži genetski izmenjene mikroorganizme.

Ilustracija: priprema zemljišta
Ilustracija: priprema zemljišta

Karakteristično za EM-preparat je to, što on predstavlja čvrstu zajednicu aerobnih i anaerobnih mikroorganizama. I jedni, i drugi, bez obzira na različite oblike života, obitavaju u jednoj sredini u režimu aktivne razmene izvora hrane, i to tako da produkti metabolizma jedne grupe predstavljaju hranu onoj drugoj grupi, pri čemu dolazi do akumulacije akumulacije pozitivnih osobina ujedinjenih mikroorganizama.U sastav izabranih mikroorganizama spadaju: fotosintetičke bakterije, bakterije koje vezuju azot, bakterije mlečne kiseline, kvasci, aktinomicete, gljivice koje izazivaju fermentaciju i produkti njihovog metabolizma. Navedeni mikroorganizmi pri unošenju u zemljište aktiviraju lokalnu saprofitnu mikrofloru, koja prerađuje organski otpad u oblik koji je za biljke lako dostupan i lako se koristi. Pri tom nastaju raznovrsne, fiziološki aktivne, materije – fermenti, aminokiseline, vitamini, biofungicidi i dr., koji direktno, ali i indirektno pozitivno utiču na rast i razvoj biljaka, i obavljaju čitav niz funkcija na zaštiti biljaka od bolesti i na sanaciji zemljišta. Pošto je tlo većim delom „ bolesno“, u njemu preovladavaju patogeni „lideri“. Kada se unese u zemljište, preparat „ Bajkal EM – 1 „ radikalno utiče na biocenozu zemljišta, potiskujući patogenu mikrofloru. Rezultat toga je da se osnovna masa mikroorganizama okreće regeneraciji ( obnovi) a da se celokupnom zemljištu daje produktivna snaga. Dolazi do „ lečenja“ zemljišta. Takvo tlo, u periodu od 3 do 5 godina, praktično, u potpunosti obnavlja svoju maksimalnu prirodnu plodnost, bez primene hemijskih đubriva i pesticida. Uz minimalna fizička i radna ulaganja, sa takvog zemljišta se može ubirati najveći mogući prinos najvišeg kvaliteta. hemijska sredstva već isključivo prirodna, sami pravimo kompost isključivo od biljnih ostataka iz naše bašte, ( od početka smo kupovali stajnjak ili dovozili neke druge biljne ostatke).