Za nabavku traktora stiglo je oko 160 zahteva

Uprava za agrarna plaćanja, institucija koja u Srbiji realizuje IPARD program namenjen poljoprivredi i ruralnom razvoju, dobila , 26. februara, akreditaciju Evropske komisije, saznaje Agrosmart.

To je bio uslov za povlačenje 175 miliona evra iz evropske kase namenjenih srpskoj poljoprivredi i ruralnom razvoju. Na akreditaciju iz Brisela se dugo čekalo, međutim, iako smo pravo da koristimo IPARD program stekli još 2012. godine, kada je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, tek sada je Evropska komisija procenila da smo ispunili sve uslove i otklonili sve administrativne prepreke da bismo mogli da raspolažemo evropskim novcem.

Ilustracija; poljoprivredna mehanizacija, foto: D.M.
Ilustracija; poljoprivredna mehanizacija, foto: D.M.

Podsetimo, Uprava za agrarna plaćanja je već raspisala dva konkursa – za nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme i za nabavku traktora i oni se danas završavaju. Ova institucija je imala pravo da raspiše te javne pozive i par meseci pre akreditacije ali tek je danas dobila zeleno svetlo iz Brisela. Da nije, investicije za koje je raspisala dva javna poziva finasirala bi iz sopstvenog budžeta, s obzirom na to da IPARD program funkcioniše po principu kofinansiranja, odnosno da budžet Srbije u tome učestvuje sa 25 odsto.

Prema informacijama Agrosmarta na konkurs za nabavku traktora stiglo je oko 160 zahteva, dok ih je za nabavku mehanizacije predato oko 60.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

23.02.2024.

Raspisan prvi IPARD III javni poziv

11.01.2024.

IPARD III početkom februara

08.12.2023.

Sastanak radne grupe za praćenje i izveštavanje Evropske komisije o realizaciji aktivnosti iskorišćenosti IPARD sredstava

16.11.2023.

Do kraja godine IPARD 3 program za nabavku opreme i mašina u poljoprivredi

31.08.2023.

Javni poziv za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za upotrebljavani traktor

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca