Duh tradicije – srce porodice Petrović

Danas u Srbiji ne postoji veliki broj zanatlija koji prave liciderske kolačiće i ovom prilikom smo razgovarali sa jednim od najmlađih proizvođača liciderskih srca, Đorđem Petrovićem iz Vrnjačke Banje. Sretnemo se svake godine na Sajmu turizma, i lepo ispričamo. Đorđe, uvek sa osmehom na licu, ističe nam da želi da proširi tržiše i da svake godine ima nove proizvode. Kako smo čili od njega Vrnjačka Banja je puna turista, ali ipak oni imaju šire vidike, i vide sebe kao velike proizvođače.

Svaki primerak liciderskog kolača, bilo da je on u obliku kuće, potkovice, čoveka ili srca, unikatan je, jer se svaki kolač ukrašava ručno i ne postoje dva ista primerka.

Ilustracija: Štand Petrovića na Sajmu turizma
Ilustracija: Štand Petrovića na Sajmu turizma

Jedan od najpoznatijih suvenira koje turisti nose iz Vrnjačke Banje, je i liciderskog srca je od Đorđa Petrovića,  To srce pored raznih ukrasa ima i malo ogledalo. Takva srca su nekada momci poklanjali devojkama kao znak svoje simpatije, pažnje i ljubavi. Legenda kaže da je to simbolično značilo da momak poklanja devojci svoje srce, i kada bi je, nakon što se u njemu ogledala, pitao koga vidi u srcu, ona odgovarala da vidi sebe, što je bio znak da je baš ona u njegovom srcu i da mu se dopada.

-Dobili smo veliku porudžbinu, pa radimo po ceo dan punom parom. Otac je majstor za pečenje, majka boji suvenire, a ja crtam i pišem na njima. Kad je gužva, angažujemo i radnice – priča nam  Đorđe.

Da bi nastalo jedno licidersko srce potrebno je i do 15 dana, kaže Đorđe. Prvo se zamesi testo i oklagijom razvuče u tanku koru. Modlama se isecaju razni oblici i stavljaju u rernu na nekoliko minuta. Kolači se suše pet dana, zatim dolazi na red farbanje u osnovnu boju, najčešće crvenu, i ponovno sušenje do nedelju dana. Na kraju sledi ukrašavanje srca, pa opet sušenje.

Ilustracija: Đorđe sa urednicom portala Domaćinska kuća
Ilustracija: Đorđe sa urednicom portala Domaćinska kuća

Iako na prvi pogled izgleda jednostavno, za ove suvenire potrebno je vreme, strpljenje i umeće. Imamo razne oblike: detelinu sa četiri lista, potkovicu, pečurku, kućicu, mačkicu, sovu i svašta još, u skladu sa praznicima povodom kojih ih pravimo. Suvenire prodajemo na našem štandu u Vrnjačkoj Banji, ali i u suvenirnicama i ekskluzivnim prodavnicama suvenira i poklona.

Porodica Petrović, svoja liciderska srca prodaje u Vrnjačkoj banji, ali i preko interneta. Učesnici su i mnogih sajmova, naročito sajma Turizma gde se vidimo svake godine, i uvek vidimo po neki novitet.

UNESKO je 2010. tradiciju pravljenja liciderskih srca uvrstio na svoju listu nematerijalne svetske baštine u Evropi. Po zvaničnim statistikama najtraženiji suveniri iz Srbije 2010. godine su bila liciderska srca, a zatim pirotski ćilimi, ručni radovi, buklije i testije. Danas, liciderska srca predstavljaju jedan od zvaničnih simbola po kojima je Vrnjačka Banja prepoznatljiva.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.07.2023.

Smotra lepote života na selu

26.04.2023.

Mallisa – lepota prirodne kozmetike

29.09.2022.

Manifestacija „Ukus fest“ za vikend u Vrnjačkoj Banji

07.07.2022.

Tradicionalno takmičenje orača „Prva brazda“

25.08.2021.

Pet miliona dinara za pomoć poljoprivrednicima

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca