Otvara se farma junadi

Turska kompanija O.P. Group otvoriće farmu junadi, biogasno postrojenje i staklenik na Poljoprivrednom dobru Dobričevo kod Ćuprije. U ovu investiciju biće uloženo 10 miliona evra

Kako je najavljeno, tokom ove godine na farmi će se uzgajati 1.000 steonih junica od planiranih 5.000 grla. Na farmi će biti zaposleno 50 ljudi.

– Drago nam je da će poljoprivredna proizvodnja po kojoj je Ćuprija bila poznata, biti obnovljena. Oživljavanje ove farme mnogo znači našoj opštini – rekao je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić koji je sa direktorom O.P. Grupa Agro doo Beograd Džemom Džandanom potpisao 30. marta memorandum o razumevanju.

Džandan je rekao da je ta kompanija “videla Srbiju kao zemlju spremnu za strane investitore i koja je sposobna da obezbedi povoljnu klimu za napredak i razvoj”.

Ilustracija: Junice, foto: G.Đ.
Ilustracija: Junice, foto: G.Đ.

– Nakon razmatranja nekoliko opcija došli smo do zaključka da je Srbija, odnosno Ćuprija, dobro mesto da se napravi farma i biogasno postrojenje – rekao je Džandan.

Turski investitor je Poljoprivredno dobro Dobričevo zakupio na deset godina.

Prvi kontigent sa junicama stiže za oko mesec do dva a već je pokrenut proces nabavke grla. Junad će se prvenstveno izvoziti na tursko tržište a zatim i na kinesko.