Saveti za pčelare: neodložni poslovi u aprilu

Ilustracija: pčelinjak, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: pčelinjak, foto: Domaćinska kuća

Pčele uvek imaju potrebu za vodom. Njena količina zavisi od veličine legla i priticanja nektara u gnezdo. U toku aktivne sezone pčele se snabdevaju vodom iz raznih izvora (reke, potoci, izvori i rosa na biljkama). Često su izvori vode dosta udaljeni od pčelinjaka, te u slučaju hladnog i vetrovitog vremena pčele ne uspevaju da se vrate sa pojila i ginu. Zbog toga je neophodno da pčele u toku cele sezone – od ranog proleća pa do kasne jeseni – imaju na raspolaganju pojilo.

Pojilo se stavlja po pravilu na najosunčanije i od vetra zaklonjeno mesto, tako da se voda na suncu zagreva, a vetar ne ometa pčele kad je uzimaju. Pčele radije uzimaju toplu vodu. Da se pčele upute na pojilo, prvih dana posle njegovog postavljanja treba u vodu staviti malo šećernog sirupa ili meda.

Pojila za pčele mogu biti vrlo različita po izradi, veličini i materijalu od kojeg su napravljena. Najbolje je da se napravi pojilo od prohrom lima, drveta ili od plastike. Voda treba neprekidno da kaplje na dasku pojila. Nisu dobra pojila u koja se stavlja pruće, slama ili stiropor, gde voda ne teče.

Ilstracija: pčelinjak i voda za pojilo
Ilstracija: pčelinjak i voda za pojilo

Pčelar u aprilu mora obratiti pažnju na štetočine gnezda. To su pre svega neke plesni, insekti i neki sisari, koji stalno žive u pčelinjem gnezdu ili tamo povremeno dospevaju. Hrane se polenom, medom, voskom, otpacima sa poda košnice, uginulim pčelama i larvama, a neke i drvetom samih košnica (voštani moljac, miševi).

Značaj ovih štetočina, posebno gusenica voštanog moljca, nije samo u tome što nanose direktne štete, nego i u tome što mogu da prenesu prouzrokovače nekih bolesti iz jedne košnice u drugu. Radi smanjenja gubitaka koje nanose štetočine gnezda, od bitnog značaja su profilaktičke mere: održavanje jakih društava i higijena košnica, redovna zamena i topljenje starog i nepogodnog saća, ostavljanje u gnezdu samo onoliko satova koliko pčele mogu da pokriju, redovno čišćenje i dezinfekcija košnica, pravilno čuvanje rezervnih voštanih satova, blagovremeno otvaranje i sužavanje leta.
Virusi pripadaju najstarijim živim organizmima. Mogu se razmnožavati samo u živim životinjskim ili biljnim ćelijama. Kod odraslih pčela izazivaju paralizu, a na leglu – mešinastu trulež.
Suzbijanje varoe je neodložan posao u aprilu kod svih pčelara koji nisu iskoristili zimski period bez legla da zadaju završni udarac varoi.

Ventilacija gnezda

Pčele aktivno provetravaju košnicu u nekoliko slučajeva:

1. Radi obezbeđenja gnezda spoljnim svežim vazduhom i odstranjenja ugljen-dioksida koji se obrazuje kao rezultat razmene materija u telu pčela. To je naročito potrebno kada se broj pčela u društvu znatno poveća i postoji veliko leglo.
2. Kada spoljna temperatura znatno poraste.
3. Kada treba odstraniti suvišnu vodenu paru iz gnezda koja nastaje isparavanjem svežeg nektara.

Provetravanje košnica u aprilu se ostvaruje uglavnom preko ulaznog otvora (leta), nikako preko ventilacionih otvora na korpusima.

Polovinom aprila treba širom otvoriti poletaljku. Zbog cvetanja voćaka, a naročito u krajevima gde ima i uljane repice koja cveta polovinom aprila, ne postoje uslovi za pojavu grabeži.

Rojevi nagon

U ovom mesecu postojaće velika mogućnost pojave rojevog nagona zbog specifičnog proleća koje je u toku.
„Inicijatori“ rojevog nagona su pčele radilice i to najvećim delom mlade, nedavno i masovno izležene pčele. Sve ove mlade izležene pčele traže da budu zapošljene, da izvršavaju svoje radne, odnosno životne obaveze, da luče mleč, hrane i neguju mlado leglo, da luče vosak i grade saće.

Kako u ovom periodu pčele formiraju dosta velike površine pod otvorenim i zatvorenim leglom, kako se unosi puno polena i nektara, dolazi do nedostatka prostora u košnici. Nema pripremljenih praznih radiličnih ćelija, jer je sve popunjeno. Zbog toga veliki broj mladih pčela ostaje nedovoljno radno angažovan, pa se one odlučuju na deobu.

Iskusni pčelari znaju da po izgledu leta uoče takva društva na vreme i otpočnu sa radovima na sprečavanju rojevog nagona. Proširuje se prostor u košnicama, zapošljavaju se mlade pčele na gradnji saća i slično. Ova problematika je detaljnije objašnjena u posebnom tekstu.