Superior na Sajmu hortikulture delio poklone

Međunarodni sajam hortikulture u Beogradu okupio je uzgajivače cveća i cvetnog materijala i izlagače iz raznih oblasti poljoprivrede – voćarstva, vinogradarstva, pčelarstva, gajenja lekovitog bilja, proizvodnje sadnica i semenskog materijala, uzgoja i održavanja zelenih površina i pejzažne arhitekture.

Sajamski program, koji će trajati do subote, 7. aprila, podrazumeva i izložbe, demonstracije, predavanja i prezentacije iz raznih oblasti hortikulture, i to uz najeminentnije domaće i strane predavače i prezentere, a ne nedostaju ni takmičenja i nagrade.

Kompanija „Superior Seeds“ iz Velike Plane uz veliku podršku kompanije „Slow Food“ organizovala je trećeg dana sajma program „Potraga za organskim semenom“, nagradnu igru za sve posetioce Međunarodnog sajma hortikulture. U razgovoru sa Milošem Diklićem, glavnim urednikom ovog programa, saznala sam da je 15 najbržih učesnika u nagradnoj igri sa tačnim odgovorima dobilo poklon.

Ilustracija: štand kompanije "Superior"
Ilustracija: štand kompanije „Superior“

„Mi smo osmislili ovu igru tako što je početni i završni štand potrage za organskim semenom bio štand kompanije „Superior„. Učesnici su dobili mapu sa ucrtanom stazom i duž te staze imali su šest tačaka i šest zadataka koje su uradili uz pomoć sadržaja koji je bio dostupan na Sajmu hortikulture. Učesnici su se kretali od tačke do tačke i morali su da odgovore na postavljena pitanja. Na primer, kod Instituta za ratarstvo iz Smederevske Palanke imali su pitanje da u naznačena polja upišu nazive biljaka koje su dale određena semena. Na tom štandu mogli su da nađu semena i da po boji i obliku tačno odrede koja su semena i da napišu tačan naziv biljaka. Na kraju su došli do štanda kompanije „Superior“, proverio sam tačnost svih zadataka i oni koji su bili najuspešniji i najbrži dobili su poklon za setvu, odnosno kesicu sa organskim semenom“, priča mi Diklić.

Igru je uređivao „Tim potrage za blagom“. To je program koji se odvija od 2009. godine i potraga za organskim semenom jedan je od podprograma ovog programa potraga za blagom. Ovaj program akreditovan je kao iskustveno avanturističko učenje i omogućuje obuku vaspitača i nastavnika o biljnom i životinjskom svetu.

Kako ističe Diklić, ceo program bio je u partnerstvu sa kompanijom „Slow Food“ sa kojom je kompanija „Superior“ pronašla zajedničku temu, odnosno organsku poljoprivredu i podsticanje domaćinstava da se bave organskom proizvodnjom. U okviru ovog projekta posluje se sa proizvođačima i potrošačima, kao i sa lokalnim samoupravama. Cilj projekta je upoznavanje potrošača sa pojmom organske poljoprivrede, da se jasno objasni svim grupama šta podrazumeva reč organsko, kao i da se lokalne vlasti podstaknu da određena sredstva u svojim budžetima izdvoje za podsticaje u oblasti organske proizvodnje.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.04.2023.

Otvoren Sajam hortikulture u Beogradu

17.04.2023.

Uskoro međunarodni sajam hortikulture

02.04.2022.

Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj Međunarodnog sajma hortikulture od 07. do 11. aprila

26.05.2021.

Sajam hortikulture u Kragujevcu

20.05.2021.

Otvorena „Bašta u srcu Sajma“

19.05.2021.

Prvi sajam posle godinu dana

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca