Pravilno uzgajanje pastrmke

Pastrmka je hladnovodna riba, gde je idealna temperatura vode za njen uzgoj od 12-16°C (kaliforniska pastrmka dobro podnosi temperaturu i do 25°C), osim temperature bitne su i fizičko-hemijske i biološke osobine vode. Proizvodni proces pri uzgoju pastrmki počinje izborom matice, odnosno formiranjem matičnjaka. Prilikom odabira matice trebamo obratiti pažnju na: boju, formu tela, odnos dužine i širine kao i dužine i mase tela. Matično jato pastrmki sastoji se od ženki i mužjaka gde je odnos 3:1, odnosno na 3 ženki dolazi jedan mužjak. Ženke polno sazrevaju između 2 i 3 godine i u matićnjaku se iskorišćavaju do 7 godine.

U tom periodu dostiže težinu i do 5 kg. Gustina nasada matice je maksimalno 18 komada po kubnom metru. Pre mresta i oplodnje treba izvršiti pripremu objekta i radne snage, nabavku opreme, ribarskog pribora i dezinfekcionih sredstava. Pre samog mresta, izvrši se kompletna dezinfekcija mrestilišta i celokupne opreme u mrestilištu. Pastrmke se mreste krajem zime i u rano proleće. U to vreme dobijaju još izražajnije boje po telu (mresni osip). Polno zrele ženke pomoću saha uzimamo Iz priručne bazene gde su smeštene, pažljivo im masiramo trbuh vodeći računa da ih ne povredimo. Jaja polno zrelih matica izilaze i padaju u za to pripremljenu posudu. U istu posudu istim postupkom istisnemo spermu jednog mužjaka, zatim se dolije voda i meša.Pri ovom postupku opna ikre bubri, spermatozoidi udaraju u opnu i jedan od njih je probija, samim tim je oplodnja završena.

Ilustracija: Pastrmka potoča
Ilustracija: Pastrmka potoča

Valjanje ikre, oplođenu ikru prepiramo vodom pomoću plastične posude. Tom prilikom pomoću pincete odstranjujemo uginulu ikru. Sistemom za protok regulišemo dotok vode da ne bi oštetili ikru pri valjanju. Tokom valjanje ikre, prostorija (inkubaciona soba) mora biti zatamnjena, a ikra prekrivena stiroporom. U zavisnosti od kvaliteta vode ovaj proces traje oko mesec dana (dok larva ne napusti ikru). Kada larva izgubi žumančanu kesu, prebacije se u plastičnu kadu i tada počinjemo sa prihranjivanjem larve. U početku se ručno hrani a kasnije pomoću hranilice sa satnim mehanizmom svakih 15 minuta. U ovom periodu čistimo dno kade od taloga i uginulih larvi. Ovaj proces traje oko mesec dana (težine 0,5).

Mlađ se pomoću plastičnih kofa prebacuje u plastične kade (bazene) na otvorenom prostoru. Svakodnevno čistiti dno kade – bazena od taloga i uginule mlađi. Ovde se mlađ zadržava dok nedostigne težinu od 2-4g nakon toga se plastičnim kofama prebacuje u za to pripremljene, očišćene i dezinfikovane betonske bazene. Ukoliko imamo uslove „pregrađene bazene i sortir aparat“ prvo sortiranje riblje mlađi radimo kada mlađ dostigne veličinu preko 10 grama.

Sortiranjem se mlađ razvrstava u tri klase u odvojene betonske bazene. Prisustvo filtera je obavezno u dotočnoj vodi, a na osnovu pregleda riblje mlađi tretira se formalinskim i omnisanskim kupkama. Koncentracija je 0,5 dl/m3, zatvaramo dotok vode u bazen i pripremljenu kupku ravnomerno rasprskavamo po bazenu i mešamo sa vodom. Dužina delovanja formalinske kupke je 30-40 minuta a omnisanske nešto duže 40-60 minuta. Svakodnevno čistiti dno bazena od taloga i uginule mlađi.

U zavisnosti od tržišta kada riba ima težinu oko 250 grama, sortira se na osnovu težine u dve grupe, grupa sa većom težinom se plasira kupcu ili za preradu a druga grupa sa manjom težinom ide na dotovljavanje dok ne postigne željenu težinu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.08.2022.

Klaster akvakutlure „Naša riba“

02.06.2021.

Nedimović: Polovina propisa koje Srbije mora da usvoji u procesu pristupanja EU odnosi na poljoprivredu

27.12.2019.

IPARD: Najtraženiji traktori, a u planu i ribarstvo

29.08.2019.

Uginule ribe u reci Raška i Ibar

29.05.2019.

Nova sredstva uza pčelarstvo i ribarstvo

26.03.2019.

Novac za ribnjake

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca