Nedimović: Menjamo podzakonske propise

Potrebne su promene Zakona o poljoprivrednom zemljištu da bi se pomirili nepomirljivi stavovi izmedju ratara i stočara.

To je istakao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete Bečeju.

Nedimović je, nakon sastanka sa predsednikom te opštine Draganom Tošićem, rekao da poljoprivredno zemljište predstavlja jedno od najznačajnijih resursa kojima Srbija raspolaže naročito kada je reč o državnom poljoprivrednom zemljištu. 

Ministar je ocenio da je Bečej jedno od mesta koje predstavlja „srce“ problema kada je reč o restituciji poljoprivrednog zemljišta i zakupu zemljišta od strane stočara i ratara.

Zato smo došli na lice mesta da vidimo kako da celu priču dogovorimo i uredimo kroz izmene zakona i donošenje odredjenih podzakonskih akata, ali tako da vodimo računa o interesima i stočara i ratara“, rekao je Nedimović.  Kako kaže, Bečej je jedna od komplikovanijih sredina u pogledu restitucije jer je skoro 5.000 hektara zemlje u Bečeju obuhvaćeno tim procesom.

On je naveo da je Vlada Srbije pre nekoliko dana donela novu uredbu kojom se reguliše kako se iz komasacione mase vade parcele i da nema klasične supstitucije, te da ne može da se vraća parcela za parcelu.

Ilustracija: poljoprivredno zemljište, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: poljoprivredno zemljište, foto: Domaćinska kuća

„Kada imamo komasacije koje su odradjene više neće moći da vi sami birate parcele. Država tu ima svoje interese i ona će odlučivati na kom prostoru može nekom da se vrati zemljište, a ne kao do sada kako kome padne na pamet“, pojasnio je Nedimović. 

Ministar kaže da treba mnogo toga uraditi u cilju poboljšanja kvaliteta poljoprivrednog zemljišta.
Mi ćemo menjati i podzakonske propise kako bismo stočarima omogućili zakup na duži vremenski period i limitirali ih u pogledu površina da to ne budu nepregledna prostranstva. Sa druge strane, kao država moramo da donesemo jasnu odluku koje su nam oblasti prioritet, da tu imamo maksimalnu koordinaciju, a ne da svi mogu sve“, istakao je Nedimović. 

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić je rekao da ta opština ima oko 9,5 hiljada hektara državne zemlje, a da se izdaje oko tri hiljade. On je naveo da je na sastanku bilo reči o odnosima izmedju stočara i ratara i kako da se ti odnosi poboljšaju.

„Tema je bila dugoročni zakup, poljoprivredno zemljište i odnos izmedju stočara i ratara i mislim da smo doneli zaključke koji su bitni za buduće planove na državnom nivou“, rekao je on.

Sastanku je prisustvovao i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević koji je rekao da je danas održan konstruktivan razgovor sa ministrom Nedimovićem o dugoročnom zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

On je rekao da od kada je Nedimović na čelu resornog ministarstva učinjen napredak kada je reč o zemljištenoj politici.

„Unapredjena je zemljišna politika, ali ono što je još neophodno jeste adekvatno odgovoriti na novonastale situacije u kontekstu restitucije po pitanju daljeg upravljanja državnim poljoprivrednim zemljištem“, izjavio je Radojević i dodao da u potpunosti podržava izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Nedimović i Radojević su, tokom posete Bečeju, obišli i poljoprivredno gazdinstvo „Farmu krava Džigurski“ i održali sastanak sa udruženjima proizvodjača mleka i stočara u Bečeju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

02.09.2022.

Ministri inicijative Otvoreni Balkan potpisali sporazum o prehrambenoj sigurnosti

01.09.2022.

Sajam vina Otvorenog Balkana: Gde je vino tu je i ljubav

25.08.2022.

Ekvatorijalna Gvineja hoće srpsku hranu na svom tržištu

15.08.2022.

Nedimović: Nadam se kompromisu

11.08.2022.

Vlada Srbije odlučila je da ukine zabranu izvoza svih vrsta ulja

10.08.2022.

Ispunjen jedan deo zahteva poljoprivrednicima

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca