Ide li srpsko brašno u Makedoniju

Vlasti u Skoplju spremne za dodatne olakšice u trgovinskoj razmeni sa Srbijom. Memorandum između Makedonija i Srbije treba da bude potpisan do 30. jula, „otvara i potrebu ukidanja markica“

MOGUĆE je da razgovori o usaglašavanju uslova uvoza brašna iz Srbije u Makedoniju doneti potpuno ukidanje markica za te proizvode, potvrdio je u četvrtak resorni ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade u Skoplju, Ljupčo Nikolovski.

Memorandum između Makedonija i Srbije, koji, kako je rekao Nikolovski, treba da bude potpisan do 30. jula, „otvara i potrebu ukidanja markica“.

Ilustacija: Mlin
Ilustacija: Mlin

– I na prvom susretu u Skoplju rekli smo da smo spremni za hrabre korake na unapređenju saradnje i ukidanje netarifnih barijera. Već je dogovoreno olakšanje izvoza pirinča u Srbiju. Radioaktivnost će se proveravati na granici bez čekanja. Za GMO priznavaće se naši sertifikati, analize za listeriju uzamaće se samo pri procenama rizika, a ne stalno kao sada. Skratiće se procedure i za izvoz naših povrtlarskih proizvoda, uz dogovor da za maksimum jedan dan budu zavrešene svi postupci, nabrojao je makedonski ministar osnove olakšica u razmeni sa Srbijom.

Iz Ministarstva za poljopriredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Makedonije  saopšteno je  da je lane uvoz brašna iz Srbije dostigao 53.000 tona. Očekuje se da ni ove godine neće biti uvećanja tog obima i pod uslovima olakšica predviđenih dogovorom za unapređenje razmene. Jer, kako je precizirano, „tolike su potrebe makedonskog tržišta“.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.10.2023.

Jelena Tanasković: Bitna je regionalna saradnja

25.09.2023.

Srbija povećala izvoz brašna u EU

27.08.2023.

Pekari dobijaju brašno iz Robnih rezervi

11.10.2022.

Peti Testival u Domu omladine za vikend

02.09.2022.

Ministri inicijative Otvoreni Balkan potpisali sporazum o prehrambenoj sigurnosti

31.08.2022.

Poziv proizvođačima hleba za kupovinu brašna po subvencionisanim cenama

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca