Novčane kazne za nesavesne

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede Srbije upozorila je voćare i ratare da pravilno koriste sredstva za zaštitu bilja tokom prolećnog prskanja.

To se odnosi i na druge ratarske kulture koje su u fazi cvetanja, kako bi se izbeglo eventualno trovanje i uginuće pčela.

Preporuka Uprave za zaštitu bilja je i ove godine da se sredstva za zaštitu bilja, pre svega insekticidi, koristi pre cvetanja ili nakon cvetanja, a ne u samoj fazi cvetanja, jer su otrovni za pčele“, kazao je agenciji Beta načelnik fitosanitarne inspekcije Nenad Milojević.

Rekao je da ratari, voćari i pčelari moraju da uspostave što bolju saradnju na terenu, da bi svi zadovoljili svoje potrebe, uz blagovremenu zaštitu zasada, ali ne na štetu pčela.

„Ako dođe do neželjenih posledica predviđene su novčane kazne za nesavesne“, rekao je on. 

Podsetio je da su i lokalne samouprave dužne da na vreme obaveste pčelare kada se sprema zaprašivanje protiv krpelja i komaraca, kao i da moraju da koriste sredstva za zaštitu bilja koja pčelama ne mogu da nanesu velike štete, a prskanja obave u kasnim večernjim satima.

Ilustracija: pčela na uljanoj repici, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: pčela na uljanoj repici, foto: Domaćinska kuća

Predsednik Odbora za zaštitu pčela Miloš Bogdanović ocenio je da je prošle godine preventivno delovanje Ministarstva poljoprivrede dalo rezultate i da nije bio ozbiljnijih uginuća pčela, osim jednog probleme u Bačkoj Topoli zbog upotrebe herbicida.

Saradnja sa voćarima i ratarima je sve bolja, a ima i primera gde voćari plaćaju selidbu košnica na kraće relacije“, rekao je on agenciji Beta i podsetio da su pčele najvažnoji oprašivači voća koji osim količine, povećavaju i kvalite prinosa.

Bogdanović je preporučio voćarima da tokom trenutno aktuelnog cvetanja jabuke ne koriste hemijsku zaštitu za tretiranje „rutave bube“ (Tropinota hirta), već da biljku štite jeftinim zamkama koje su zapravo plastične posude sa malo tečnosti i aromom jagode.

Preporuka je i da se za predstojeće cvetanje uljane repice koriste hemikalije koje su kratkoročno toksične za pčele, pre cvetenja.

Potpredsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Milutin Petrović istakao je da pčele podižu nivo prinosa za 30 do 40 odsto, a postoje biljne kulture, poput badema, čiji rod je u potpunosti zavisan od oprašivanja pčela. U Srbiji, prema podacima SPOS-a, ima oko 1,1 milion registrovanih košnica, a godišnje se proizvede pet do šest hiljada tona meda.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

01.02.2024.

Državni pčelarski sajam

25.12.2023.

Prvo nacionalno ocenjivanje meda sa profesionalnim ocenjivačima meda – pošaljite uzorak

14.12.2023.

Rešavanje pitanja registracije pčelarskih vozila

26.04.2023.

Za voćare i povrtare bespovratna sredstva

02.02.2023.

XIV Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca