Evo šta je breskvi potrebno

U fazi pune rodnosti, zemljište se održava se na poznate načine, a najbolje rezultate je dao jalovi ugar sa 3–5 kultiviranja, tanjiranja ili rotofreziranjatokom vegetacije. Obrada se obavlja do avgusta i tada se prekida kako bi se sprečioporast druge i treće zone koji su nepoželjni. Primena herbicida je dozvoljena, ali je potrebno, s obzirom na osetljivost, primeniti ih u propisano vreme i sapropisanom koncentracijom. U novije vreme, preporučuje se zatravljivanje međurednog prostora, dok se prostor u redu održava u čistoj obradi primenom rotofreziranja (uskočna rotofreza) ili se korovi suzbijaju herbicidima. Ostali načini održavanja zemljišta se retko primenjuju u zasadima.

Jesenja osnovna obrada se obavlja na dubini ne većoj od 8–10 cm kako se ne bi izazvala oštećenja korena koja mogu doprineti sušenju.

Đubrenje zasada koji su u fazi pune rodnosti predstavlja veoma značajan momenat u proizvodnji plodova.

Najznačajnija negativna posledica pogrešnog đubrenja je disbalans između vegetativnog rasta i rodnosti. Isključivo se mora obavljati na osnovu hemijske analize zemljišta i lista i na osnovu stanja i opšteg izgleda drveta i projektovanog prinosa.

Kao što je slučaj sa mladim zasadima (starosti do 3 ili 4 godine), ishrana azotnim đubrivima ni u kom slučaju ne sme izazvati preteran vegetativni porast.

Ilustracija: Breskve na drvetu
Ilustracija: Breskve na drvetu

Po pravilu, 2/3 potrebne količine azota se unose u zemljište pred početakvegetacije, a 1/3 krajem maja ili početkom juna.

Sem obezbeđenosti lista pojedinim elementima koji je važan pokazatelj ishranjenosti stabala, vrsta i količina đubriva zavise od plodnosti i tipa zemljišta i klimatskih činilaca. U praksi i literaturi postoje različiti podaci o orijentacionim količinama pojedinih hraniva za đubrenje. Njih je potrebno isključivo tako shvatiti. S bzirom na to, vrsta, količina i vreme primene se određuju za svaki konkretan slučaj u skladu sa ulogom pojedinih elemenata u metabolizmu stabla.

Takođe, fosforna i kalijumova đubriva je potrebno primeniti u jesen u kombinaciji sa organskim đubrivima, pre svega stajnjakom u količini od 30–40 t po hektaru.

Ilustracija: breskve u hladnjači
Ilustracija: breskve u hladnjači

Utvrđeno je da breskva i nektarina odlično reaguju na prihranjivanje preko lista i grana, posebno đubrivima koja sadrže mikroelemente, pre svih bor i cink. Ukoliko sejave blaži simptomi nedostatka azota tokom vegetacije, preporučuje se tretiranjelista rastvorom uree u koncentraciji 0,5% dok je list mlađi, odnosno 1% kada je list završio sa svojim rastom. U novije vreme preporučuje se primenafolijarnih đubriva koja sadrže kalcijum, jer on doprinosi obrazovanju čvršćih plodova Međutim, primena folijarnih đubriva jednokratno rešava eventualni problem nedostaktka nekog elementa.

U fazi pune rodnosti, iako je breskva dosta otporna prema suši, preporučuje se navodnjavanje ili zalivanje na peskovitim i lako propusnim kao na nagnutim zemljištima i u sušnim godinama. U savremenim zasadima, posebno veće gustine navodnjavanje breskve je obavezna mera.

Obavlja se u tzv. kritičnim periodima za vlagu, a oni su:

– neposredno posle zametanja ploda;

– okoštavanje endokarpa (ljuske) – koštanog omotača koštice; i

– 20 dana pred zrenje – najintenzivniji porast ploda.

Zavisno od podneblja, orijentacione količine vode za navodnjavanje kreću se

između 600 i 1000 m3/ha što je zapravo norma navodnjavanja.

Breskva i nektarina u povoljnim uslovima zameće veliku količinu plodova. U cilju dobijanja optimalnog prinosa praćenog odličnim kvalitetom, potrebno je proređivanje plodova. Pomenuta mera je neophodana i zbog sprečavanja iznurivanja stabala koja veoma lako podležu poremećajima metabolizma i napadubolesti, štetočina i sekundarnih parazita. Iznurena stabla vremenompočinju da gube u vitalnosti i brzo se suše.

Proređivanje cvetova se nepreporučuje zbog njenog ranog cvetanja i mogućnosti pojave mrazeva, već seproređuju plodovi veličine većeg lešnika ili manjeg oraha, tj. pre okoštavanja koštice.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.04.2018.

Uradite sve ovo i očekuje vas odličan rod

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca