Spoj tradicije i ukusne hrane u Velikoj Plani

Proleće se ove godine prikazalo u svom punom svetlu. Drveće je olistalo za desetak dana i iz zime smo ušli u leto i ne videvši kada se i kako to desilo.

Proleće donosi i poljoprivredne radove, tako da su ljudi na selu zauzeti setvom i poslovima po njivama. Uskrs nam donosi šarena jaja i vreme za radost a u ovo veme počinje da se slavi i oslobađanje od okupatora u Drugom svetskom ratu. Povoda za slavlje ima, vreme je ove godine pravo letnje –sunčano.

Otkud Slow food i Velika Plana u ovoj priči? E pa danas je Velika Plana proslavljala Dan Opštine kada je 1924. godine kraljevim Ukazom postala varošica.

Danas se u parku okupio veliki broj udruženja žena, samostalnih zanatlija, čuvara starih zanata i radinosti. Danas su se svi trudili da se pokažu u najboljem svetlu a sve u cilju da se podsetimo zdrave hrane i na to gde je ona proizvedena.

Ilustracija: Dan opštine u Velikoj Plani
Ilustracija: Dan opštine u Velikoj Plani

Slow food koncepcija uklapa se u ideju o podizanju svesti naroda o tome šta jedu. To je i pokret koji je nastao u Italiji od strane Karla Petrinija i grupe entuzijasta 1980. godine koji su želeli da odbrane tradiciju, dobru hranu i gastronomsko uživanje u hrani.

E to u Plani želimo i mi! Mi imamo Ivanu Radić, ženu koja je posle Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu završila velike škole u Bolonji, Minhenu i Monpeljeu. Ženu koja ne dozvoljava da se Srbi udalje od tradicije i koja nam je donela Slow food u Planu. I mi smo sebe pronašli u toj filozofiji.

Ilustracija: Dan opštine u Velikoj Plani
Ilustracija: Dan opštine u Velikoj Plani

Pa šta mi drugo osim ukusne i dobre hrane i imamo?

Ideja je da se i drugim gradovima u Srbiji pokaže kako su proja sa zeljem, pasulj prebranac i čorba od kopriva ukusne i zdrave. I nadasve – naše. Proizvedeno i poreklom iz – Srbije.

Za avgust se planira pravi sajam hrane u Velikoj Plani u gradskom parku. Imaćemo ulicu mleka i mlečnih prerađevina, ulicu meda, ulicu vina i ulicu paprike! Da u okolini Velike Plane se godišnje proizvede oko 5.000 tona ove crvene zdrave poslastice! Verujem da će sorta Slonovo uvo biti najzastupljenija. Biraćemo najveći i dozvolićemo da predstavnici iz Italije budu u žiriju i vide koliko mi imamo veliki – plod paprike.

Pozivamo sve entuzijaste, sve ljude koji vole dobar zalogaj, a i čašicu, da uzmu učešće u Slow food filozofiji. Da ne dozvolimo da nam deca trče u restoran brze hrane i da ne dozvolimo da nam musaka završi u kanti.

Ilustracija: Dan opštine u Velikoj Plani
Ilustracija: Dan opštine u Velikoj Plani

Velika Plana je inicijator, inicijalna kapisla ovog praska koji će se čuti do Torina. Jer Torino ima veliki svetski sajam hrane koji se zove Terra Madre day.

Ove godinu u septembru će i ogranak Slow food Morava da ima svoj štand u Torinu. Tamo će biti jela iz celog sveta, nekima ne znamo ni ime ni od čega se prave. Ali, pokazaćemo mi tim belosvetskim facama da je naša hrana najukusnija iako možda i nije baš naša, mislim nije sa ovog kontinenta…

Eh Kolumbo, Kolumbo, šta bi bilo da nam nisi doneo kukuruz, krompir i paradajz…

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.11.2022.

Sajam hrane i zdravog života

07.09.2022.

U Baljevcu na Ibru 13. Sajam zdrave hrane starih zanata i narodne kulture

03.08.2022.

Porodični rasadnik lavande u Velikoj Plani

26.08.2021.

Pomoć za 135 poljoprivrednika

19.02.2019.

Najveći svetski sajam hrane, pića i ugostiteljstva

03.12.2018.

Učite od najboljih

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca