Kako se sadi i neguje ukrasni luk

Ukrasni luk, biljka raskošnih lopti veličine 2,5cm, uspeva u svim toplim oblastima istočne Evropre i Azije. Biljka dostiže visinu čak do 1,5m.

Rod biljaka Allium, poznatiji po nazivu ukrasni luk obuhvata oko 500 vrsta, koje su rasprostranjene od vlažnih tropskih preko suvih stepskih pa do hladnih i severnih područja. Zbog zanimljivih mirisnih cvetova i dugih listova neke vrste se gaje kao ukrasne baštenske biljke u lejama, mešanim zasadima, kamenjarima ili saksijama i mogu se koristiti kao rezano cveće.

Kupuje se kao lukovica. Sadi se tako što je sloj zemlje iznad njih jednak njihovoj visini. Ako bi se posadile previše plitko, potrošile bi preko zime previše rezervnih materija i na kraju izgladnele. Previše duboka sadnja može da dovede biljku do lošeg natapanja vodom. Prilikom sadnje, između biljki treba napraviti razmak oko 40cm. Bolje je saditi ih u grupicama, jer će tako više doći do izražaja. U saksiji se sade na dubini od 10 do 30cm, sa propusnim peskovitim zemljištem. Voli sunčane predele i lako propusno zemljište.

Ukrasni luk zahteva redovno zalivanje u sušnim periodima. Preporučeno je jednom u dve nedelje da se zalije tečnim đubrivom. Precvetali cvetovi se ne sklanjaju, pošto imaju zanimljiv plod. Njihovim semenkama biljka se može dalje razmnožavati.

U Engleskoj se ukrasni luk vodi kao zaštićena vrsta, pošto su lukovice i listovi jestivi. Koristi se u odbrani protiv insekata, pogotovo moljaca.

Ova biljka je vrlo dekorativnog izgleda. Cvetovi se pojavljuju na proleće i zastupljeni su sve do kasne jeseni. Pretežno su plavo-ljubičaste, bele i žute boje. Cvetovi su jako privlačni pčelama, pa ih tako uzgajaju i pčelari. Sušena biljka se koristi za cvetne aranžmane.

Ilustracija, ukrasni luk, foto: njuskalo.rs
Ilustracija, ukrasni luk, foto: njuskalo.rs

Postoji više vrsta ukrasnog luka. Gigantski luk je jedna od najvećih vrsta ove ukrasne biljke čiji cvetovi dostižu prečnik do 10cm. Cveta od juna do avgusta. Iranski luk dostiže visinu do 70cm i bogat je glavicama srebrno-ljubičaste boje. Vreme cvetanja je period meseca maja i juna.

Purpurna pegavost

Znaci: Na starijim listovima šire se smeđe mrlje sa ljubičastim ivicama. Na kraju listovi odumiru.

Uzrok: Gljivična infekcija koja se lako širi na vlažnom vremenu.

Šta primeniti? Đubriti azotom u manjoj količini. Uklanjati odumrlo lišće, kako bi do biljaka stizao vazduh. Poželjno je ukrasni luk ne saditi u blizini vlašca ili crnog luka.

Rđa

Znaci: Na listovima ili cvetnim drškama se javljaju uske, žuto-narandžaste pruge dužine do 1cm. Biljka odumire ili joj je rast i razvoj sveden na minimum.

Uzrok: Gljivična infekcija koja se lako širi pri vlažnom vremenu.

Šta primeniti? Ukloniti oštećene delove biljke i obezbediti suvo vreme.

Saveti za najbolje održavanje biljke

Svetlo

Preporučeno izlaganje sunčevoj svetlosti, ne voli zasenjena mesta.

Temperatura: Ukrasni luk prilagođen je našoj umerenoj klimi. Neke sorte preko zime treba pokriti lišćem.

Zemljište: Zemlja treba da bude dobro propustljiva, pH vrednost treba da bude lako kisela.

Voda: Potrebe su vrlo skromne. Prevelika vlažnost više škodi od suvoće zemljišta.

Hranljive materije: Ne treba je previše đubriti. Ako u đubrivu ima previše azota, biljka će biti podložna bolestima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.02.2024.

Kraljica cveća

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

19.04.2023.

Izložba cveća u Valjevu

30.01.2023.

Život i rad u mirisu cveća

27.06.2022.

Ekskluziva ako biste u bašti nešto drugačije

29.04.2022.

Tropska lepotica

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca