Branislav Nedimović: Posao sa Turskom je krenuo

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović očekuje da će srpski stočari sredinom iduće godine u potpunosti iskoristiti kvotu za bescarinski izvoz goveđeg mesa u Tursku, kako bi mogli da razgovaramo o povećanju kvote.Nedimović, koji je član delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Turskoj, ukazuje da je kvota od 5.000 tona za bescarinski izvoz goveđeg mesa u Tursku značajna za srpsko stočarstvo.

On je rekao da je proteklih godinu dana razgovarano sa Ministarstvom poljoprivrede Turske kako bi se promenio sporazum o slobodnoj trgovini vezano za govedinu i izvoz suncokretovog ulja.

Napomenuo je da naša zemlja sa Turskom u toj oblasti ima sporazum koji datira još iz 1961.godine. Ukazao je da je za izvoz goveđeg mesa u Tursku neophodno da postoje i posebni objekti za preradu.

Ilustracija: meso. foto: pixabay
Ilustracija: meso. foto: pixabay

“Mi smo zahvaljujući dobrom sporazumu, dobrim političkim odnosima, dobili mogućnost da izvozimo 5.000 tona goveđeg mesa po jako dobroj ceni. To je sada krenulo. Radi se o procesu koji će u punom kapacitetu biti tek 2019, kazao je ministar poljoprivrede.

Nedimović je ukazao da smo dobili priliku i za nove investicije, da imamo sada Srem Šid, ali da ćemo imati i još jednu investiciju u oblasti prerade goveđeg mesta na području centralne Srbije.

Rekao je da je posao sa Turskom krenuo i da smo u ovom trenutku izvezlu oko 300 tona goveđeg mesa.

“Može neko postaviti pitanje zašto samo toliko. Objekti u kojima se prerađuje moraju biti specijalizovani i moraju imati posebne uslove, jer ne sme doći do mešanja sa bilo kojom drugom vrstom mesa”, objasnio je ministra.

Naveo je da trenutno imamo svega četiri objekta u Srbiji koja imaju takvu licencu, od kojih su dva na prostoru raškog okruga, jedan na prostoru centralne Srbije, a jedan u Valjevu.

 

“Sve to zajedno kada se skupi je tri puta manje od onoga što će Srem Ssid da radi”, kazao je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *