Veštačko odgajivanje matice

Najpre je potrebno formiranje odgajivačkog društva. Formira se u posebnom nastavku gde se u sredinu stavljaju dva rama sa otvorenim leglom a između njih ram sa pripremljenim veštačkim osnovama matičnjaka (osnove od voska).

Nakon 24h radi se presađivanje larvi kineskom iglom. Presađuju se larve starosti 6-12h posle čega se vrši intenzivno prihranjivanje zajednice narednih 5 dana do momenta zatvaranja matičnjaka. Desetog dana od dana presađivanja radi se formiranje oplodnjaka. Oplodnjaci se formiraju u jedan ram zatvorenog legla i jedan ram meda i dodaje se zreo matičnjak.

U narednih 10 dana mlada matica treba da se spari i pronese, posle čega se dodaje u osnovno društvo ili se formira novi roj. Cilj je zamena starih matica i formiranje novih društava.
Ovaj postupak se vrši početkom maja, a do kraja jula (nekada i u avgustu ali retko). Budući da se larve presađuju od najboljih društava, čuva se i prenosi kvalitetna i poželjna genetska osnova a cilj ovog postupka je povećanje prinosa meda po košnici, poboljšanje otpornosti pčela na bolesti, održavanje dobrog zdravstvenog stanja pčelinjih društava i konačno čuvanje željene genetske osnove pčela.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.03.2024.

Problemi zbog nektara gloga

26.03.2024.

Cvetovi ove voćke daju obilje nektara i cvetnog praha

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca