Branislav Nedimović: Poljoprivrednicima više novca

Međunarodni sajam poljoprivrede, 85.po redu, otvoren je danas u Novom Sadu gde će do 21.maja nastupiti 1.500 izlagača iz 30 zemalja i biti predstavljeni proizvodi i usluge u oblasti poljoprivrede iz 60 zemalja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvorio je sajam i naveo da je ovogodišnji partner sajma Francuska koja je i najveća poljoprivedna sila u Evropi.

Došlo je vreme da posle finansijske stabilizacije, država počne da sređuje stanje u agraru kako bi i do poljoprivrednika stiglo više novca – rekao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović otvarajući 85. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu.

On je dodao da se Vlada Srbije, posle osam godina, izborila za otvaranje evropskih IPARD fondova i pozvao je poljoprivrednike da konkurišu za ta sredstva. Naglasio je da uprkos tome što su mediji bili skeptični i predviđali da nećemo moći da obezbedimo ni 200 projekata, za ove fondove do sada je stiglo oko 500 prijava.

Ilustracija: izložba stoke, foto: sajam.net
Ilustracija: izložba stoke, foto: sajam.net

-Srce mi je puno kada vidim sve ove ljude koji su se bukvalno borili za mesta na sajmu. Jedan od naših najznačajnijih nacionalnih zadataka je razvoj i očuvanje ruralnih područja za šta je osim poljoprivrede značajna i uloga šumarstva – rekao je Nedimović i dodao da je posebno zahvalan vladi Francuske, inače zemlji koja je kao jedna od najvećih poljoprivrednih sila, što je ove godine partner sajma.

Frederik Mondolini, ambasador Republike Francuske, naglasio je da će ta zemlja ovim parnertvom biti mnogo vidljivija.

– Partneri smo, voleo bih kada bi više sarađivali i u drugim oblastima, popit politike, kulture. Naša poljoprivredna zemlja želi da sarađuje sa Srbijom – istakao je Mondolini.

Na sajmu će biti održana izložba poljoprivredne mehanizacije i nacionalna izložba stoke u organizaciji Ministarstva poljoprivrede koje će podržati i izložbu “Kvalitet više“ na kojoj će se predstaviti proizvodi sa dodatom vrednošću, organski proizvodi i proizvodi sa oznakama geografskog porekla.

Sajam traje do ponedeljka, 21. maja.

Radno vreme je od 9 do 19 časova.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

23.02.2024.

Uskoro Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024”

23.02.2024.

Novosadski festival vina „Wine Fest“

21.12.2023.

Održana Konferencija „Poljoprivrednik nove generacije“

23.11.2023.

Naše nasleđe – jedinstveno krovno udruženje

20.09.2023.

Javni poziv za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke opreme za proizvodnju vina

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca