Žene, najbolje platiše

Ilustracija: Učesnici Konferencije, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Učesnici Konferencije, foto: Domaćinska kuća

Juče je na Novosadskom sajmu, u Kongresnom centru „Master“ u Sali 4, Kompanija „Dunav osiguranje“, u saradnji s Udruženjem novinara „Agropres“, organizovala prvu regionalnu konferenciju  pod nazivom „Žene u agrobiznisu“. Brojnim poljoprivrednicima, nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, studentima Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i Novom Sadu, kao i velikom broju novinara, obratili su se Gojko Trkulja, savetnik ministarke za demografiju i populacionu politiku, Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi republike Srbije, mr Mirko Petrović, predsednik Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje“, Jasmina Nikitović Stojičić, urednica emisije „Znanje imanje“, Biljana Petrović, direktorka Sektora za finansiranje poljoprivrede NLB Banke, dr Maja Timotijević, predsednica udruženja „Konoplja“ i Goran Đaković, predsednik „Agropresa“ i član Izvršnog odbora IFAJ-a.

U svom izlaganju na prvoj regionalnoj konferenciji predsednik IO Kompanije „Dunav osiguranje mr Mirko Petrović je istakao:

-Kompanija Dunav osiguranje u saradnji sa Udruženjem novinara za poljoprivrednu proizvodnju „Agropres“, u okviru projekta „Žene u agrobiznisu“, realizuje edukativne radionice koje se tematski bave i osiguranjem poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

Za ovih osam godina, Kompanija je održala oko 50 radionica. Bilo je više od 1500 učesnika: individualnih poljoprivrednih proizvođača, poljoprivrednih gazdinstava, predstavnika lokalne samouprave, stručnih udruženja, itd.

 

Sa globalnog stanovišta, poljoprivredna proizvodnja ima strateški značaj, imajući u vidu broj stanovnika koji je sa 3 mlrd 1980. uvećan na 6 mlrd 2011. godine. Očekuje se da će 2050. biti oko 9 mlrd stanovnika na Zemlji, tako da je neophodno povećanje poljoprivredne proizvodnje za 60%. U Srbiji je poljoprivreda jedna od strateških privrednih grana koja ima izuzetan ekonomski i socijalni značaj, kako sa stanovišta bruto društvenog proizvoda, tako i sa stanovišta zaposlenosti stanovništva i naravno, podizanja životnog standarda.

 

U Srbiji se osigurava oko 12% korišćene poljoprivrede površine; mali je rast premije osiguranja; velika su izdvajanja države u slučaju nastupanja štetnih događaja; i u suštini je nepovoljan rezultat u poslovanju osiguravajućih društava. Od 2004. do 2017. godine, štete u osiguranju poljoprivrede bile su za 20% veće od premije koja je bila predviđena za isplatu šteta.

Kompanija Dunav osiguranje, kao najveće društvo za osiguranje u Srbiji, učestvuje sa 38,4% u 2017. godini, sa premijom od 9,6 miliona evra i štetama od 10 miliona evra u 2017. Sa ovom premijom se pokrivaju troškovi vezani za osiguranje poljoprivrede koji iznose blizu 30%. Iako Kompanija ne ostvaruje profit u ovoj vrsti biznisa, mi nastavljamo da radimo na ovoj vrsti osiguranja, jer poljoprivredu smatramo strateškom granom naše privrede. Naši ciljevi su da povećamo korisna poljoprivredna površina koja se osiguravaju i time povećamo premiju osiguranja. I naravno, da radimo na edukaciji, ukazujući na značaj osiguranja, i u tom kontekstu treba razumeti ove naše edukativne radionice u okviru projekta ŽENE U AGROBIZNISU, gde smo organizovali direktne posete našim osiguranicima, po selima i manjim mestima, družili se i razgovarali o stručnim temama.

 

Neophodno je ubuduće da država i osiguravači pronađu održiv model osiguranja, koji bi podržao razvoj poljoprivrede. Ovaj model bi morao da obezbedi adekvatnu i pristupačnu zaštitu poljoprivrednim proizvođačima; prihvatljiv nivo subvencija za državu; veću penetraciju osiguranja koja obezbeđuje veću disperziju rizika, i konačno, stabilnost poslovanja poljoprivrednih proizvođača, društava za osiguranje i državnih izdvajanja.

Za Kompaniju Dunav osiguranje, maj je mesec poljoprivrede. Kompanija je dala popuste 10% na premiju kod osiguranja useva i plodova, a u isplati šteta samo u poslednjih nekoliko godina pokazala o kakvom se velikom i značajnom prijatelju i poslovnom partneru radi, zakljčjučio je Petrović.

  U raspodeli sredstava Ministarstva jednak status i za žene i za muškarce poljoprivrednike

 

Državni sekretar u Ministarstvu poljopovrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović rekao je da visok procenat stanovnika Srbije živi u ruralnim područjima koja karakteriše visoka nezaposlenost, loša putna, saobraćajna i komunalna infrastruktura, nepovoljna demografska slika, a taj ambijent, kaže, posebno se nepovoljno odražava na žene.

 

Ilustracija: Senad Mahmutović i Biljana Petrović
Ilustracija: Senad Mahmutović i Biljana Petrović

-Poljoprivreda je u tim sredinama dominantna grana i žene u toj grani predstavljaju 75 odsto plaćene i neplaćene radne snage, ukazao je Mahmutović. On je naveo da Ministarstvo trenutno u svojoj politici raspodele podsticaja bespovratnih sredstava ima jednak status i prema ženama i prema muškarcima, kao i da su trenutno aktuelna tri programa – podrška mladima u poljoprivredi, podrška razvoju nepoljoprivrednih aktivnosti na selu i podrška unapređenju kvaliteta života na selu.

Biljana Petrović, direktorka NLB BANKE u agrosektoru, istakla je da što se tiče njihove banke, ne postoji nikakva razlika  ne postoji u finansiranju između žene i muškaraca.  Svaka žena u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i NLB BANKE, može da uzme kredit, po povoljnim uslovima. Po njenim rečima žene su odlične platiše i do sada se nije desilo da neka žena nije isplatila kredit, koji je uzela. 

Ilustracija: Biljana Petrović, direktorka NLB BANKE
Ilustracija: Biljana Petrović, direktorka NLB BANKE

Majska akcija „Dunava“ za poljoprivrednike

Povodom 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji se od 15. do 21. maja održava u Novom Sadu, „Dunav osiguranje“ pokrenulo je kampanju „Maj, mesec poljoprivrede“, koja traje do 31. maja ove godine. „Dunav“ nudi komercijalne popuste pri zaključivanju ugovora o osiguranju useva i plodova i osiguranju životinja.

Pogodnosti se primenjuju na svim prodajnim mestima, kao i putem kanala prodaje, i namenjene su fizičkim i pravnim licima koja zaključuju ugovore za navedene vrste osiguranja i kojima se odobravaju sledeći popusti:

  • 10% na premiju osiguranja useva i plodova
  • 10% na premiju osiguranja životinja.

Komercijalni popusti predviđeni ovom kampanjom najveće osiguravajuće kuće u Srbiji ne mogu se sabirati s popustima predviđenim drugim odlukama i ugovorima o poslovnoj saradnji.

Detaljne informacije o ponudi građani mogu se dobiti na više od 600 prodajnih mesta „Dunav osiguranja“ ili besplatnim pozivanjem Kontakt centra Kompanije na broj 0800 386 286, kao i na internet adresi www.dunav.com.

Popusti 25 posto za smeštaj u Odmaralištu „Dunav“ na Zlatiboru

Tokom trajanja Sajma, Kompanija, odnosno „Dunav turist“, nudi i popust na rezervacije smeštaja u Odmaralištu „Dunav“ na Zlatiboru.

O tome govori direktor „Dunav turista“ Duško Kovačević:

  • Kao i ranijih godina, i ovoga puta sajamsku ponudu Kompanije „Dunav“ prati i popust „Dunav turista“, i to 25% za sve rezervacije koje se obave tokom trajanja Sajma poljoprivrede za smeštaj u Odmaralištu „Dunav“ za period od 17. maja do 30. juna 2018. godine. Cena je već od 2.740 dinara dnevno po osobi.

Minimalna usluga je polupansion, a po rečima Kovačevića, za decu do 12 godina boravak je besplatan, kao i ulaznica za „Dino park“ na Zlatiboru.

  • U cenu pansiona ulazi i usluge relaks centra, a popust se može sabirati sa popustima iz standardnog cenovnika – zaključuje direktor „Dunav turista“.

Detaljne informacije o ponudi „Dunav turista“ posetioci Sajma i zainteresovani građani mogu dobiti na štandu „Dunav osiguranja“ na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, pozivanjem Odmarališta „Dunav“ na telefonski broj 031 841 126 i 031 841 181, ili na internet adresi: www.dunavturist.rs