Bakterijsko oboljenje kukuruza

Crvenilo kukuruza je bakterijsko oboljenje prouzrokovano fitoplazmom “Candidatus Phytoplasma solani“, koje se sa biljke na biljku prenosi putem insekatskog vektora. Za ovu bolest do sada nije pronađen lek i zaražene biljke se uvek suše.

Fitoplazme predstavljaju prokariotske organizme, bakterije, obligatne parazite biljakakoje odlikuje odsustvo ćelijskog zida. Žive i hrane se u floemskim sudovima biljaka, a u stanju su i da prežive unutar životinjskog organizma, najčešće iz klase insekata, što je jedinstveno za ovu grupu bakterija. Najčešći domaćini, prenosioci fitoplazmi, su različite vrste cikada iz podreda Auchenorrhyncha (red Hemiptera – Riličari). Za nekoliko vrsta kao što su ReptaluspanzeriHyalesthes obsoletus je molekularnim analizama dokazano da predstavljaju vektore crvenila kukuruza.

Ilustracija: crvenilo kukuruza, foto. NS SEME
Ilustracija: crvenilo kukuruza, foto. NS SEME

Osim kukuruza, ova vrsta fitoplazme napada i mnoge druge biljne vrste kao što su: duvan, krompir, paradajz, paprika, patlidžan, mrkva, celer, cikorija, grašak, vinova loza, jagoda, kukuruz, pšenica, i mnoge druge. Od korovskih biljaka najčešće napada divlji sirak, poponac, koprivu i tatulu.

U cilju sprečavanja pojave crvenila preporučuje se što efikasnije suzbijanje korova na uvratinama, poljskim putevima, kanalima i rubnim delovima parcela, koji predstavljaju prirodne rezervoare ove bolesti. Takođe,  treba uvoditi tropoljni ili višepoljni plodored i izbegavati dvopolje, a naročito strna žita nakon kukuruza.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.07.2023.

Bolest kukuruza

25.07.2022.

Šta se dešava sa kukuruzom

15.04.2019.

Šta raditi da ne dođe do crvenila kukuruza

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca