Šta treba da imaju štale

Objekti za smeštaj stoke pre svega moraju da budu namenski građeni za vrste i kategorije životinja koje će da žive u njima pod stalnim stručnim nadzorom. Moraju zadovoljavati određene standarde o izboru materijala za izgradnju objekata , količine prostora za svaku životinju, visine plafona, veličinu i broju prozora, ventilacione sisteme , kanale za odvođenje osoke i izđubravanje.

Štale moraju da se grade na oceditom terenu sa otvorima prema jugu da imaju što više sunca i svetlosti uz adekvatne infrastrukturne i putne uslove, voda, struja i prilaz stočarskim objektima. Sve vrsta štale moraju da zadovolje kriterijum jasno propisan i definisan za vrstu životinja koje ce živeti i dati svoj proizvodni maksimum. Sa stanovišta zaštite zdravlja životinja objekti tako moraju zadovoljiti sledeći standard: dovoljnu kvadraturu predviđenu za pojedine kategorije i grla pojedinačno, dovoljnu količinu svežeg vazduha i pravilnu izmenu vazduha u štali, suv ležaj, adekvatnu temperature i temperaturni režim u štalskim prostorijama, zaštitu od vetrova i od promaje, porodilište mora da zadovolji sve zoohigijenske standard.

Ilustracija: Farma krava Barajevo
Ilustracija: Farma krava Barajevo

Stale za smeštaj mlečnih krava moraju da imaju dovoljno svetlosti, adekvatan procenat vlažnosti i temperaturu konstantnu na kojoj se životinje osećaju aklimatizovano. Sunčeva svetlost je vrlo važna tako da se veličina prozora izračunava po kubnom prostoru i veličini objekta.

Prozori se zimi mogu zatvoriti balama slame koja bi sluzila kao izolator u proleće se sa prvim toplim danima sklanjaju. Ispred svake stale poželjno je da ima ispust da se životinje mogu i prošetati ispod nadstrešnice. Podovi u starim štalama su uglavnom izgrađeni od betona zbog održavanja ali danas u savremenom stočarstvu se koriste gumene podne obloge različitih oblika da se amortizuje dodir i kontakt papaka životinja sa podlogom. Nikako ne sme da bude klizav. Mora da postoji centralni kanal za dovoz hrane i izđubravanje. Stalski pribor se redovno mehanički čisti sanitarno opera i dezinfikuje kao i sav ostali materijal koji se nalazi u štali pribor za mužu se pere i dezinfikuje posebno propisanim načinom. Izđubravanje je neophodno svakodnevno da se količina amonijaka ne popne iznad dozvoljenog limita. Timarenje svake životinje pregled papaka, dlačnog pokrivača je obavezno kao i proba na mastitis i higijena mlečne žlezde.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.09.2020.

Obezbedite ove uslove životinjama za zimu

10.07.2020.

I ovo je uslov za dobru mlečnost

06.07.2020.

Kako oterati muve iz štale

18.06.2020.

Ovo trebate znati pre nego što krenete sa izgradnjom

02.10.2019.

Kojim lekovitim biljem protiv infekcije u stajama

20.09.2019.

Kako zaštititi štale od glodara

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca