Napravite sami aperitiv

Ilustracija: likeri od voća i meda
Ilustracija: likeri od voća i meda

ORAHOVAČA

U litar dobre lozovače ili šljivovice, jačine 19 gradi staviti 70 zelenih oraha, koji sadrže veliku količinu vitamina C (čak do1.800 mg), fenolnih jedinjenja i vitamina. Dodati  teglu meda, trećinu kore limuna i trećinu štapića vanile. Teglu  zatvoriti i ostaviti na suncu 40 dana. Potom procediti i orahovaču naliti u flaše.

RAKIJA SA CIMETOM

100 g dobro isitnjene cimetove kore preliti litrom dobre rakije, najbolje šljivovice. Sipati u flašu, dobro je zatvoriti i ostaviti da odstoji deset dana. Nakon toga, rakija se procedi i pije tri puta dnevno pre jela, po 20-30 kapi.

 

Ilustracija: Domaće rakije, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Domaće rakije, foto: Domaćinska kuća

RAKIJA SA POLENOM I PROPOLISOM 

20 g isitnjenog lista pelena pomešati sa 10 g izmrvljenog propolisa. Mešavinu preliti sa 200 ml ljute rakije. Ostaviti da odstoji dva dana uz povremeno mućkanje. Mešavinu preliti litrom belog vina i sve zajedno ostaviti da dobro zatvoreno odstoji 15 dana. Nakon toga rakiju procediti, sipati u flaše i dobro zatvoriti. Pije se po 1-2 supene kašike pre jela.