Brnabić: Nadamo se elektronskoj prijavi i obradi podataka u UAP

Ilustracija: alpino koza, foto: S.K.
Ilustracija: alpino koza, foto: S.K.

Država je apsolutno svesna da postoji problem oko brzine isplate subvencija za poljoprivrednike i radi na tome da se ona ubrza, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

“Vlada nastavlja subvencije poljoprivrednicima, ove godine agrarni bužet je veći za 12 odsto u odnosu na prošlu godinu. Država je potpuno svesna da postoje problemi oko subvencionisanja poljoprivrednika, jer subvencije idu jako, jako polako”, rekla je Brnabić tokom posete Boljevcu.

Ads code goes here

Po njenim rečima, Uprava za agrarna plaćanja “nema dovoljan kapacitet da brzo obradi sve to” i poljoprivrednici čekaju na isplatu šest meseci do godinu dana.

Radimo sa Upravom za agrarna plaćanja i Ministarstvom poljoprivede da se to ubrza, nadam se da ćemo od sledeće godine imati elektronsku prijavu i obradu podataka, kako bi sve išlo mnogo brže”, rekla je premijerka. 

Predsednica Vlade je rekla da će Vlada pravilnikom, koji bi trebalo da bude donet u roku od mesec dana, podržati domaće proizvođače poljoprivrednih mašina. Brnabić je navela da izvoznicima treba povećati podršku na međunarodim sajmovima, kao i da je potrebno da ih država oslobodi PDV-a na uvoz. Oslobođeni su poreza na uvoz mašina samo iz EU ali ne i iz Koreje, Japana i Kine.

Premijerka je dodala da će o tome razgovarati s novim ministrom finansija Sinišom Malim.

Premijerka je u Boljevcu posetila “FMP Agromehanika”, gde je rekla da želi da podržava domaće proizvođače poput te firme koja, pored mehanizacije za traktore, proizvodi i delove i sklopove za firme iz drugih sektora. “FPM Agromehanika” sarađuje s indijskom kompanijom “Sonalika”, čije traktore marke “solis” sklapa u Boljevcu, a povezače se i s indijskim “Tafeom”.

“FPM Agromehanika” je privatizovana, a bila je nekadašnja članica IMT-a. U njenu modernizaciju je od 2007. godine uloženo više od 10 miliona evra, a ima dodatne investicije ;od pet miliona evra.

Ta firma je uključena u srednjoškolsko “dualno orbazovanje”, čime doprinosi smanjenju interne migracije.