Kako zaštititi stočarse objekte od insekata

Ilustracija: farma krava u Barajevu
Ilustracija: farma krava u Barajevu

U toku letnjeg perioda insekti su redovna pojava u stočarskim objektima jer im uslovi u ovom okruženju pogoduju. Ostaci hrane, stajnjak, vlaga i pogodna temperatura,  su odlični uslovi za razvoj insekata, a pre svega muva. Bez obzira o kakvoj vrsti se radi, njihovo prisustvo u stajama je vrlo štetno. Neophodno je pristupiti potpunom uništavaju ili smanjuju njihovog broja na prihvatljiv nivo. Takođe treba preduzeti sve mere, kako bi se sprečio ulazak u objekte i onemogućiti razmnožavanje u okolini objekta i u objektu podizanjem nivoa higijene mesta koja su podesna za njihov razvoj, pre svega uklanjanjem ostataka hrane.

Ilustracija: farma krava u Barajevu
Ilustracija: farma krava u Barajevu

Najbolji način uništavanja insekata je hemijskim tretmanom. Treba voditi računa o upotrebi insekticida koji su otrovni za ljude i životinje.

Njihova upotreba treba da bude pod nadzorom i uputstvom stručnjaka za dezinsekciju. Sredstva treba da imaju dozvolu za upotrebu u stočarstvu. Nepravilno korišćenje sredstava za uništavanje insekata može dovesti do pojave štetnih ostataka u mesu i mleku. Na sve otvore na stočarskim objektima i prostorijama za mleko,  postaviti zaštitne mreže kako bi sprečavala ulazak insekata u objekte.