Kako da na svet dođu zdrave dvojke, trojke…

Poslednjih godina pojava steonosti i rađanje više teladi (dvojki, trojki pa i četvorki), je sve češća. Zašto se to dešava, nauka još uvek nema precizan odgovor. Precizni podaci za našu zemlju nisu poznati, ali postoje prijave dvojki, trojki, a veoma često i četvorki. Naročito je važno da su na svet došli živi i da se normalno razvijaju. Prema dostupnim podacima u Švajcarskoj je registrovano 10 %, a u Bavarskoj oko 6 % steonosti i rađanja dvojki. Smatra se je ovaj fenomen vezan za visokomlečne krave i da su to više od 90 % dvojajčani blizanci. Poslednjih godina pojava steonosti i rađanje više teladi (dvojki, trojki pa i četvorki), je sve češća. Zašto se to dešava, nauka još uvek nema precizan odgovor.
Precizni podaci za našu zemlju nisu poznati, ali postoje prijave dvojki, trojki, a veoma često i četvorki. Naročito je važno da su na svet došli živi i da se normalno razvijaju. Prema dostupnim podacima u Švajcarskoj je registrovano 10 %, a u Bavarskoj oko 6 % steonosti i
rađanja dvojki. Smatra se je ovaj fenomen vezan za visokomlečne krave i da su to više od 90 %ke ovulacije, kada sazreva i oslobađa se više folikula tokom estrusa. Fenomen dvostruke ovulacije objašnjava se na različite načine.

Ilustracija: izložba stoke, foto: G.Đ.
Ilustracija: izložba stoke, foto: G.Đ.

Podudarne tačke u objašnjenjima postoje i smatra se da centralnu čini visoka proizvodnja mleka.Faktori rizika kod steonosti sa dvojkama, postoje i za kravu i za blizance i mogu sedefinisati kroz veći broj abortusa i prevremenih porođaja, raznim metaboličkim poremećajima, pojavom ketoze, obrazovanjem frimartinki i dr. Razlozi za nastanak ovih stanja su sledeći:
Uslovi za smeštaj i prostor kod većeg broja plodova su uvek nepovoljni, pa je prag stresa i uticaja nepovoljnih okolnosti u materici znatno veći.

Zbog toga dolazi do većeg broja abortusa i zaostale posteljice. Zbog veće mase plodova, smanjen je prostor u trbušnoj duplji što dovodi do smanjenog apetita i poremećaja u razmeni materija i do pojave ketoze. Krave zbog opterećenja više leže, teško stoje. U ovakvim slučajevima potreban je unos hrane sa više energije preko suve materije.
Kod krava steonih sa blizancima, snabdevanje krvlju oba roga meterice je nedovoljno. U tim situacijama dolazi do razmene krvi između plodova i prebacivanja ćelija jednog blizanca u organizam drugog. Zbog ovakvog mešanja ćelija kod raznopolnih blizanaca u 98% slučajeva dolazi do formiranja frimartizma, tj. da je ženski blizanac neplodan i ima nerazvijene polne organe. Muške ćelije i belančevine vrše supresiju – suzbijaju i guše izgradnju ženskih polnih organa.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.03.2024.

Bolest koja se brzo širi kod ovaca

11.03.2024.

Raspisan Javni poziv za subvencije u stočarstvu

21.02.2024.

Predlog za osnivanje uprave za stočarstvo i ministarstva za preduzetništvo i zadruge

11.12.2023.

Higijena smeštaja i držanja mladih pilića

28.11.2023.

Priprema ovaca za zimu

22.11.2023.

Sprečavanje unošenja zaraznih bolesti na gazdninstvu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca