Pametne farme i kod nas

Jedna od ključnih karakteristika farme je automatska analiza fizičkog stanja ptica pomoću kamera i senzora. Time će moći da se otkriju promene, kao što su temperatura, vlažnost i stanje pilića na farmi. Tehnologija će moći da odredi pravovremene potrebe živine vodom i hranom. Biće moguće predvideti vreme isporuke piliće tržištu analizom njihovog stanja razvoja i fizičke zrelosti.

Pametne farme koje mogu povećati učinak u živinarstvu pa čak otkriti ptičji grip bez korištenja ljudske pomoći razvijaju se na Dalekom istoku.

LG InnotekLG-ov partner za električne komponente, najavio je da će razviti farme opremljene veštačkom inteligencijom u Južnoj Koreji.

Ova kompanije je potpisala Memorandum o razumevanju sa Nacionalnim institutom životnih nauka, koji je deo Uprave za ruralni razvoj, koji promoviše tehnološka rešenja koja unapređuju stočarsku proizvodnju.

Jedna od ključnih karakteristika farme je automatska analiza fizičkog stanja ptica pomoću kamera i senzora.

Time će moći da otkriju promene, kao što su stanje pilića i vremena, a tehnologija veštačke inteligencije automatski će kontrolisati temperaturu i vlažnost na farmi. Tehnologija će moći da odredi pravovremene potrebe živine vodom i hranom.

Biće moguće predvideti vreme isporuke piliće tržištu analizom njihovog stanja razvoja i fizičke zrelosti.

Institut će analizirati ponašanje peradi u različitim fazama zrelosti kako bi akumulirao velike podatke koji će biti inkorporirani u tehnologiju pametnih farmi.

Ilustracija: pilići, foto: S.K.
Ilustracija: pilići, foto: S.K.

Identifikovati ptičiji grip

Ali, kao i povećanje proizvodnje, očekuje se da pametna poljoprivredna gazdinstva mogu identifikovati piliće sa ptičijim gripom. LG Innotek će razviti algoritam pametnog učenja koji identifikuje sumnjive simptome bolesti na osnovu standardizovanih informacija koje nudi NIAS.

Ako jedinke na “pametnom gazdinstvu” pokazuju znake infekcije, tehnologija može odmah obavestiti vlasnike i inspekcije statusu živine na određenoj lokaciji, omogućavajući im brzo da preduzmu mere za prevenciju bolesti.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

05.11.2020.

I ova bolest se širi

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca