Biljka o kojoj se malo zna, pročitajte za šta je dobra

Jošta (Ribes nidigrolaria Bauer ) je međuvrsni hibrid voća crne ribizle i evropskog ogrozda. Dekorativan žbun, visine do oko 150 cm, bez trnova, i veće je bujnosti od postojećih sorti crne ribizlei ogrozda. Otporna je prema niskim zimskim temperaturama ( kao i ogrozd), dok je osetljiva na visoke temperature, kada se često stvaraju ožegotine od sunčeve svetlosti, pa je valja saditi na nešto hladnijim, osojnijim mestima.
Poseduje oštre pupoljke, koji rano kreću u  proleće, i sjajne, tamnozelene listove koji kasno otpadaju u jesen. Cvetovi su krupni, purpurne boje. Po 3-5 cvetova obrazuje cvasti na jednogodišnjim izdancima.
Voćka ne ogoljeva kao crna ribizla, jer na skoro svim delovima žbuna mogu se obrazovati cvasti. Ovaj hibrid cveta sredinom aprila, a sazrevanje plodova je početkom do sredine juna. Biljka je otporna prema prouzrokovačima pepelnice i antraknoze, kao i na napad pregljeva, dok osetljiva je na staklokrilce. Samim tim hemijska zaštita žbunova se može smanjiti na najmanju meru.
Plod jošte je bobica, ovalnog oblika, crne boje u zrelosti, prosečne mase oko 3 grama ( što je krupnije od proseka crne ribizle, ali značajno sitnije od plodova ogrozda).

Ilustracija: josta
Ilustracija: jošta

Formira se na peteljci i nema karakterističan miris kao crna ribizla. Plodovi imaju čvrstu pokožicu. Bogati su vitaminom C (90-100 mg %), osvežavajućeg ukusa i zadovoljavajuće arome, korisni pri proizvodnji džemova i veoma aromatičnih sokova. Bobice se mogu i duže čuvati u smrznutom stanju, bez gubitka kvaliteta. Rodnost ovog voća je veoma dobra (oko 5 kg po žbunu) na većim nadmorskim visinama, dok je značajno slabija na nižim terenima. Jošta je dugovečna voćka, slično ogrozdu, nije veći probirač zemljišta i nije previše zahtevna u nezi. Nije potrebno ni periodično obnavljanje žbunova ( kao kod crne ribizle) jer stabla prilično dugožive i plodonose.

Preporučuje se:

  • kod malokrvnosti,
  • krvarenja desni,
  • za pročišćavanje krvi – posebno kapilara – od toksina, kalcija i nakupljenih masnoća,
  • za pročišćavanje bubrega i jetre od toksina,
  • za povećavanje imuniteta,
  • kod upala čvorišta živčanog sistema,
  • za liječenje (uništavanje) gljivica u tijelu (Candida albicans),
  • kod prehlada i gripe,
  • za uravnotežavanje pH vrijednosti krvi (smanjivanje kiselosti),
  • za postizanje i održavanje zdravlja.

 

Autor: Svetlana Kovačević

Izvor: Domaćinska kuća

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *