Nedimović sa malinarima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović razgovoraće sutra u Beogadu samo sa proizvođačima maline iz Udruženja „Limska dolina“ iz Prijepolja i Priboja koji su nezadovoljni cenom blokirali magistralni put prema Crnoj Gori, ali ne i s malinarima iz drugih udrućenja, rekli su danas agenciji Beta u tom ministarstvu.

Objašnjenje za to je što, kako tvrde u ministarstvo, imaju korektnu komunikaciju sa Asocijacijom malinara Srbije koji nisu učestvovali u blokadi magistralnog puta.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je za Betu da to udruženje koje okuplja sve proizvođače Srbije, pa i proizvođače iz Prijepolja i Priboja, nije pozvano na razgovor.

Radović je rekao da će biti „pozvani na razgovor verovatno kada budu blokirali put kao Udruženje ‘Limska dolina’ „.

On je ponovio da se u principu protivi blokadi puteva kao načinu rešavanja problema, ali i da razume proizvođače iz Udruženja „Limska dolina“ koji su bili iznervirani prvim ponudama otkupnih cena od 50 i 80 dinara po kilogramu.

Radović je rekao da je Asocijacija malinara Srbije tražila od opština i gradova hitne sednice na koje bi se pozvali proizvođači i otkupljivači, vlasnici hladnjača i izvoznici kako bi saopštili otkupne cene pred početak berbe malina.

„U zavisnosti od ponuda donećemo odluku šta ćemo raditi. ;Ako cene budu ispod 1,75 evra po kilogramu pozvaćemo proizvođače maline da ih ne beru“, rekao je Radović.

Dodao je da otkupljivači ucenjuju proizvođače, a koliko zarađuju na izvozu malina može se zaključiti po „njihovom voznom parku i velelepnim zgradama u kojima su smeštene firme“.

maline, foto: Domaćinska kuća
maline, foto: Domaćinska kuća

On je rekao da od države jedino traže da se ispita da li otkupljivači zloupotrebljavaju monopolski položaj i dogovaraju se o visini ponuđene cene.

Istakao je da se za izvoz maline u Srbiji registrovalo 190 firmi, a da četiri najveće izvozne firme na strano tržište plasiraju čak 37 odsto ukupnih količina maline.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će sa predstavnicima Udruženja „Limska dolina“ razgovarati, ne o ceni maline, već kako da država pomogne da se spuste troškovi proizvodnje maline.

On je kazao da je iz Srbije od početak godine do maja izvezeno rekordno maline oko 90.000 tona.

Udruženje „Limska dolina“ započelo je blokadu magistralnog puta u subotu koja je sinoć prekinuta jer je dogovoren razgovor sa Nedimovićem.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Jelena Tanasković: Ministarstvo poljoprivrede je ove godine na vreme počelo da se bavi malinama

01.03.2024.

Malinari traže otkupnu cenu

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

05.02.2024.

Savetovanje o proizvodnji voća

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca