Kako se neguje ukrasni grašak?

Osnovna forma ove vrste je penjačica izuzetno mirisnih cvetova u nijansama roze i ljubičaste. Danas postoje mnoge forme sa različitom bojom cveta koje se odlikuju manje ili više izraženim mirisom, a mogu biti žbunaste forme ili penjačice. Uglavnom su sorte sa veoma krupnim cvetovima tokom selekcije izgubile intenzivan miris. Sve forme se mogu koristiti za proizvodnju rezanog cveta jer se oni razvijaju na dugim cvetnim drškama.

Gajenje: Seme je srednje veličine, okruglo. Može se sejati od zime do proleća na dubinu od 1 cm sa razmakom od 5 cm. Tokom zime setva je u zatvorenom prostoru a nakon klijanja potrebno je klijavce držati na svetlom i hladnom mestu. Kada zemljište napolju počne da se zagreva mogu se posaditi na stalno mesto na razmaku od 25-30 cm.

U toku proleća seme je moguće posaditi na stalno mesto napolju s’ tim da treba obratiti pažnju da se zemljište ne isuši. Nakon razvoja prvog ili drugog para listova potrebno je zakinuti vrh da bi se aktivirali bočni pupoljci i time dobilo više izdanaka, a samim tim i cvetova. Sortama koje su penjačice treba obezbediti potporu. Ona može biti od pruća ili bilo kog sličnog materijala, zatim ograda itd.

Cveta tokom celog leta, a period i intenzitet cvetanja mogu se produžiti redovnim uklanjanjem precvetalih cvetova. Ovim postupkom sprečava se trošenje energije biljke na stvaranje semena već se ona usmerava na stvaranje novih cvetova.