Koje sve vrste meda postoje?

Kao što je svima već dobro poznato, med predstavlja jedan od najčešće korišćenih i samim tim na tržištu najtraženijih pčelinjih proizvoda. Razlog zbog kojeg je med toliko cenjen je taj što on kao vrsta namirnice ispoljava brojne oblike lekovitog delovanja na ljudski organizam.

Lipov med

Lipov med važi za jedan od najboljih prirodnih lekova – ne gubi blagotvorna svojstva čak ni nakon dužeg stajanja. Sve vrste meda su prijatelj ljudskog organizma, mada po rečima stručnjaka, najdelotvorniji je med od lipe. Ima prefinjeni slatkast ukus i odlikuje se prozirnošću. Koristi se u prevenciji protiv prehlade, groznice i infekcija. Lipov med se koristi i u kulinarstvu, kao dodatak kolačima i tortama

Bagremov med

Bagremov med je prirodni proizvod koji pčele proizvode od nektara bagremovog cveta. To je med izuzetno blagog ukusa i mirisa. Ima bledo žutu boju, a prilikom kristalizacije može biti mlečno bela. Zbog blagog ukusa, ova vrsta meda je posebno omiljena deci, kao i odraslim osobama koje nisu veliki ljubitelji meda. Bagremov med poboljšava i reguliše apetit, otklanja nesanicu, doprinosi jačanju imuniteta i umanjuje nervozu.

Cvetni med

Cvetni ili livadski med se dobija od različitih vrsta cveća. Ima blag i aromatičan ukus. Livadski med je kompleksnog sastava, pošto svaka biljka ima karakterističan hemijski sastav. U livadskom medu koncentracija minerala, vitamina, enzima i eteričnih ulja je velika. Zbog posebnog sastava preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, kod sezonskih alergija i alergijske astme.

Ilustracija: med
Ilustracija: med

 

Lavandin med

Lavandin med ima prijatan ukus i miris, može biti tamnije i svetlije boje. Spada među najlekovitije vrste meda. Posebno se preporučuje trudnicama i svima koji imaju manjak kalcijuma u organizmu, kod problema sa zubima i kostima, povišenim krvnim pritiskom, kao i kod alergija na sunčevu svetlost. Umiruje kašalj i štiti pluća.

Kestenov med

Kestenov med ima specifičnu crnosmeđu boju i gorak ukus. Ova vrsta meda je bogata vitaminom C, koji je neophodan za zdrave zubi, kosti i krvne sudove. Med od kestena je bogat monozasićenim mastima koje pomažu u eliminisanju lošeg holesterola a povećavaju onaj dobri. Bogat je izvor minerala poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, mangana, fosfora i kalijuma.

Šumski med

Ova vrsta meda nastaje u hrastovim i šumama pitomog kestena. Potiče od medne rose ili od medljike. Drvo, braneći se od biljnih vaši, luči sok koji pčele sakupljaju, prerađuju i prave med. Takav med ima visoku nutritivnu vrednost i bogat je vitaminima i mineralima. Šumski med je bogat gvožđem, odlikuje se tamnijom bojom, specifičnim mirisom i gorkim ukusom. Sadrži malo šećera, pa se često preporučuje dijabetičarima i sportistima. Ova vrsta meda preporučuje se posebno za lečenje upale pluća.

 

Ilustracija: med
Ilustracija: med

GLOGOV MED

Glogov med je smeđe boje i gorkog ukusa. Preporučuje se srčanim bolesnicima jer reguliše krvni pritisak, pomaže kod ateroskleroze, angine pektoris, oštećenog srčanog mišića i upale srčanog mišića. Koristi se i za smirenje.

Suncokretov med

Suncokretov med je u svetu visoko kotiran. Ima veliku koncentraciju cvetnog polena. Njegova boja varira od žute do narandžaste. Prijatnog je ukusa. Kod nas ova vrsta meda nije na ceni zbog njegove osobine da se brzo ušećeri. Retko kada ostaje u tečnom stanju duže od mesec dana. Iako je med bolje konzumirati ušećeren, jer se tada više zadržava u ustima, činjenice da mi navike teško menjamo i da je ponuda ove vrste meda na našim prostorima relativno velika, dovele su do toga da je suncokretov med, apsolutno nepravedno, potisnut iza nekih manje kvalitetnih medova. Blagotvorno deluje kod stomačno-crevnih, plućnih i bubrežnih oboljenja, a naročito bolesti srca i krvnih sudova. Deluje i na zarastanje rana. Preporučuje se starijim osobama kojima je potreban odmor i dodatna energija.

Kako se pravilno konzumira med

Preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je oko 60-100 g, raspoređena u tri dela (ujutru, u toku dana i pre spavanja). Preporučena dnevna količina meda za decu mlađu od 10 godina je 30 g, takođe raspoređena tri puta u toku dana. Med uzimajte drvenom kašikom i pre gutanja dobro otopite u ustima. Kada ga dodajete u tople napitke, pazite da temperatura napitka nije viša od 40 °C, kako bi se sačuvala njegova blagotvorna svojstva.