Da li ste probali salatu od kadifice?

Kadifica je cvet iz roda jednogodišnjih ili višegodišnjih biljaka. Pripada porodici suncokreta. Ima stabljiku 30 cm visine sa tamno zelenim listovima u obliku pera. Cvetovi su obično prečnika od 1 do 6cm, javljaju se u zlatnoj, narandžastoj, žutoj i beloj boji. Mogu biti jednostavnije građe, ali imaju i vrste sa duplim cvetovima. Ova biljka se može uzgajati u saksiji, kao baštenska biljka i kao rezano cveće. Kadifa dugo cveta, od početka juna pa sve do prvih ranih mrazeva.

Postoje niske i visoke vrste kadifice. Niske su pogodne za uzgoj u bašti, imanju sitnije cvetove. Visoke vrste kadife koriste se kao rezani cvetovi, a mogu se uzgajati u bašti ili na terasi uz posebnu negu i održavanje. Ranije vrste kadife imale su veoma jak miris, pa su ih naše bake nazivale „smrdljivci“. Novije vrste imaju dosta slabiji i prijatniji miris.

Uzgoj

Kadifica se lako uzgaja iz semena. Dobro uspeva u bilo kojoj vrsti zemljišta, a može se reći da najbolje uspeva u zemlji sa dobrom drenažom koja je bogata hranljivim materijama. Voli sunčano ili polusenovito mesto.  Neke sorte imaju odličnu toleranciju na sušu. Ako se uzgaja na siromašnom zemljištu, kadifica će proizvesti više cveća ali manje lišća.

Poseduje duge crne semenke koje se sade kada prođe sva opasnost od mraza. Seme se prekrije sa vlažnim prosejanim kompostom u tanjem sloju. Klijanje se očekuje za najviše sedam dana na optimalnoj temperaturi oko 20 stepeni. Kada biljka dostigne visinu od 5 cm, preporučeno je presaditi ih u saksije. Obavezno zaštititi sadnice od punog sunca dok ne budu 15 cm visoke.

Ilustracija: kadifica, foto: pixabay.com
Ilustracija: kadifica, foto: pixabay.com

Neophodno je redovno zalivanje na visokim temperaturama. Zalivanje treba izvršiti na dnu a nikako od vrha biljke, kako ne bi istrulili listovi i cvetovi. Redovno uklanjati procvale cvetove, kako bi se produžila sezona cvetanja biljke. I pored toga što je veoma zahvalana biljka koja ne zahteva posebnu negu, kadifa nije otporna na napade puževa. Treba ih uklanjati posebnim hemijskim sredstvima.

Lekovitost kadifice

Ova biljka je poznata po višestrukoj lekovitosti. Koristi se protiv prehlade, kašlja, kod problema digestivnog trakta, za loš apetit i bol u želucu. Lišće ove biljke se koristi direktno na kožu za lečenje čireva. Sok od lišća se koristi za lečenje ekcema. Esencijalno ulje od kadifice je antibiotik, a služi i kao sredstvo za dezinfekciju, insekticid i sedativ. Poseduje posebne sastojke koji su od velikog značaja u smanjenju otoka i grčeva, kao i u smanjenju krvnog pritiska. Listovi i cvetovi kadifice su jestivi, pogodna je za dodatak prolećnim i letnjim salatama.

Sorte kadifice

  • Tagetes erecta (afrička kadifica): visoka je od 30 cm do 1m. Cveta od leta do početka jeseni. Cvetovi su bledo žuti do tamno narandžasti, veličine oko 5 cm.
  • Tagetes patula (francuska kadifica): visoka je 15 do 30 cm. Cvetovi su manji nego kod afričke kadifice, žute, narandžaste ili crvene boje.

Karakterističan miris kadifice je odbojan komarcima. Sredstvo od kadifice se može koristiti kao biljni pesticid protiv crva, glista, biljnih vaši i vrtnih buba. Čitavu biljku treba isitniti i natopiti kišnicom 1-3 dana, zatim procediti i prskati.

Povezano

Iz ove kategorije