Školi 2,5 miliona dinara za obnovu mehanizacije

Ilustracija: Traktori, foto: Domaćinska kuča

Poljoprivredna škola Vršac dobila je od Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, blizu 2.500.000 dinara namenjenih za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije. To će znatno unaprediti rad na velikoj ekonomiji škole, ali i praktični deo nastave za učenike koji se ovde obrazuju za poljoprivredan zanimanja.

Poljoprivredna škola u Vršcu raspolaže skoro svom neophodnom mehanizacijom za rad na školskoj ekonomiji, a zahvaljujući tome, đaci ovde imaju i odličnu praksu. Tako su nedavno učestvovali u popravci kombajna, a sada pripremaju i druge mašine za rad:

“Znači nam mnogo jer tako naučimo sve ono što ne može kroz teoriju. Ovde imamo dobrog majstora koji nam objašnjava kako se šta radi, i evo danas nam je pomogao da promenimo ulje na IMT539. Pokazao nam je kako se menja, i sad znamo kako to da uradimo i u svojim domaćinstvima”, priča učenik II razreda Uroš Petrović, iz Jermenovaca.

Škola ima i sejačice, prskalice, atomizer za voće… Ipak, delovi opreme i priključnih mašina stari su i po 3-4 decenije i u prilično su lošem stanju, kao npr ove prikolice. Na jednoj od sejačica delovi su uvezani sajlama i kanapom, pa nije ni bila u funkciji za poslednju setvu. Ovi poslovi su, i pored toga, na vreme završeni:

“Bilo je tu pozajmljivanja i krpljenja u dogovoru sa drugarima i kooperantima, a mnoge stvari su urađene zahvaljujući samoj deci koja su sa sela i imaju takve mašine kod kuća, i novije, i kad su bliže – dođu, pomognu, da to drugarski odradimo i završimo posao”, objašnjava Borivoj Tapavički, nastavnik mašinske grupe predmeta u ovoj školi.

Sredstvima koje je dobila na konkursu Pokrajinskog sekretarijata, škola će sada obezbediti novu savremenu sejalicu za suncokret i kukuruz: