Čudesno ulje dobro za zdravlje

Hladnim ceđenjem iz zrelih semenki žutog i smeđeg lana dobija se bistra žuta tečnost blagogorkog ukusa i karakterističnog, slabog mirisa. Smatra se da se u jednoj supenoj kašiki lanenog ulja nalazi u proseku 8g omega 3 masnih kiselina. One su važna komponenta za skoro sve ćelijske procese i neophodno ih je unositi u dovoljnoj količini kako bismo očuvali zdravlje. Čoveku je potrebno barem dva puta više omega 3 u odnosu na omega 6 masnih kiselina, dok se modernim načinom ishrane unosi preko deset puta više omega 6 u odnosu na omega 3. Zbog toga se omega 3 masne kiseline smatraju posebno deficitarnim i lekari često preporučuju povećanje njihovog unosa. Nedostatak omega 3 masnih kiselina povezan je sa mnogim bolestima modernog doba, pojavom kancera, depresijom, srčanim problemima i artitisom.

Kombinacija aspirina i omega-3 masnih kiselina može i da pomogne kod kardiovaskularnih oboljenja, ali se ne sme uzimati bez lekarske kontrole.

Ilustracija: laneno seme, foto: Pixabay
Ilustracija: laneno seme, foto: Pixabay

Omega-3 masne kiseline mogu, takođe, da pojačaju potrebu za lekovima koji snižavaju nivo šećera u krvi.

Hladno ceđeno laneno ulje snižava nivo triglicerida u krvi,  smanjuje rizik od srčanih udara.Esencijalne masne kiseline iz hladno ceđenog lanenog ulja štite od angine i snažno jačaju imunitet.

Fitoestrogeni iz hladno ceđenog lanenog ulja uspešno stabilizuju estrogen (ženski polni hormon – potencijalni podstrekač malignih oboljenja ) i umanjuju njegovu aktivnost, kao i rizik od nastanka tumora dojke i jajnika.

Ako želite da smršate, laneno seme uzimajte ujutru, dve kašičice semena pomešajte sa jogurtom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.01.2022.

Kako je najbolje gajiti lan

09.08.2021.

Ukusan, zdrav i veoma koristan

08.08.2019.

Zašto je dobro gajiti lan

18.07.2018.

Koja je to visokokoncentrovana hrana za životinje

21.03.2018.

Skida li lan salo sa stomaka

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca