Nova tehnologija proizvodnje sadnica maline

Institut za voćarstvo u Čačku i Ministarstvo poljoprivrede, potpisali su ugovor čime je ozvaničen početak komercijalane proizvodnje najviših kategorija sorti vilamet, sa ciljem da se za dve godine obezbede dovoljne količine sadnog materijala kako bi se zadovoljile potrebe tržišta. Direktor Instituta za voćarstvo Milan Lukić, izjavio je da je veliki problem za srpske malinare nedostatak kvalitetnog sadnog materijala i da će saradnjom sa resornim ministarstvom biti rešen.

Ilustracija: malinjak, foto: S.K.
Ilustracija: malinjak, foto: S.K.

„To je prozvodnja sadnog materijala u laboratorijskim uslovima, gde će na bilo koji način biti izbegnuta mogućnost zaraze. Takav materijal oslobođen je virusnih i bakterijskih oboljenja, a samim tim dobija se najviša kategorija sadnog materijala“, izjavio je Lukić. Lukić ističe da je neophodno oko 20 hektara matičnih zasada maline svake godine kako bi se zadovoljile potrebe za zasnivanjem novih zasada maline.“Pre par godina započeli smo sa klonskom selekcijom i sertifikacijom sorti vilamet i miker. Naš cilj je da kroz proces klonske selekcije i sertifikacije obezbedimo izuzetno kvalitetan sadni materijal, tako da proizvođači neće imati potrebu za uvoznim sadnicama, jer će moći kod nas da dobiju kvalitetan sadni materijal”, izjavio je Lukić. Da je proces sertifikacije započet 2005. godine, kada je i stvoren osnovni materijal, odnosno kandidat klonovi, potvrđuje Aleksadnar Leposavić, naučni saradnik instituta.

„U procesu stvaranja je osnovni materijal od koga će se proizvoditi sertifikovani. Na taj način smanjiće se uvoz i poboljšati kvalitet sadnog materijala“, istakao je Leposavić.

Vilamet je i dalje jedna od najzastupljenijih i najtraženijih sorti maline kod srpskih poljoprivrednika, a bez obzira na celokupnu situaciju u srpskom malinarstvu ove godine, Lukić kaže da je interesovanje za sadnice ove voćke, na opšte iznenađenje je i dalje veliko. Sve sadnice mikera su rasprodate, a sadnice vilameta su pri kraju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.04.2024.

Koliko košta proizvodnja jednog kilograma maline

06.03.2024.

Jelena Tanasković: Ministarstvo poljoprivrede je ove godine na vreme počelo da se bavi malinama

01.03.2024.

Malinari traže otkupnu cenu

02.12.2023.

Prof.dr Zoran Rajić: Najvažnije je da održimo proizvodnju maline

08.11.2023.

NEGA MALINJAKA U JESENJEM PERIODU

01.11.2023.

Besplatni repromaterijal i sadni materijal za stočare i pčelare

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca