Finansijske subvencije za održivo bavljenje poljoprivredom

U okviru projekta „Održiva poljoprivreda, održiva inkluzija, održivo selo“, koje finansira nemačka organizacija GIZ, a partnerski realizuju opštine Arilje, Lučani, Požega, Bajina Bašta, Čajetina, Nova Varoš zatim dva udruženja građana „Fenomena“ iz Kraljeva, Građanska romska inicijativa „GRIN“ iz Arilja i Regionalna Razvojna Agencija „Zlatibor” iz Užica, saopšteno je na sajtu opštine Arilje.

Nakon nekoliko krugova selekcije odabrano je 40 lica, među kojima i 10 poljoprivrednika sa teritorije opštine Arilje , kojima je dodeljena podrška u vidu opreme za održivu poljoprivredu u iznosu do 2.000 evra po odabranom korisniku i finansijske subvencije za održivo bavljenje poljoprivredom.

Do 2. jula mahanizacija je isporučena svim učesnicima projekta u opštinama Arilje, Lučani, Požega, Bajina Bašta, Čajetina i Nova Varoš. Uspešnom realizacijom projekta obezbeđenja je ušteda koja je obezbedila opremu i za dodatna dva lica iz Bajine Bašte i ta oprema je isporučena 19. jula. Svi poljoprivrednici su bili jako zadovoljni dobijenom opremom i učešćem u projektu koji je obzbedio nabavku nove mehanizacije za ukupno 42 lica sa teritorije 6 opština Zlatiborskog okruga.

Ilustracija: sa sajma poljoprivrede, foto: S.K.
Ilustracija: sa sajma poljoprivrede, foto: S.K.

„Dobijena oprema će u mnogome olakšati rad na poljoprivredi u ovim brdskim predelima i značajan je pokazatelj da država i društvo sve više pažnje posvećuju razvoju sela i opstanku na selu“, rekao je jedan od učesnika projekta.

Svi dobitnici mehanizacije i opreme, prošli su obuku i višednevni seminar, nakon toga su bili su u obavezi da sačine biznis planove za svoje gazdinstvo, kojim su konkurisali za donatorska sredstva kod GIZ-a.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

25.12.2023.

Priručnik o sredstvima za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji

10.11.2023.

Kako poboljšati život žena na selu

28.09.2023.

Otvoren poziv za mentorski program za žene sa sela

25.09.2023.

Žene ne zaostaju za muškarcima

23.09.2023.

U Vranju danas vrilo kao u košnici

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca