Prijave za posao anketara od 15. do 21. avgusta

Ilustracija: poljoprivreda, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: poljoprivreda, foto: Domaćinska kuća

Svi zainteresovani da učestvuju u projektu Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, na teritoriji Srbije, moći će da se prijave za posao anketara od 15. do 21. avgusta.

Kako su naveli iz Republičkog zavoda za statistiku, zainteresovani će moći da se prijave isključivo preko web aplikacije koja će biti postavljena na internet stranici RZS. 
Ilustracija: suncokret, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: suncokret, foto: Domaćinska kuća
Kako je ranije najavljeno, anketari će od 1. oktobra do 30. novembra obići 120.000 poljoprivrednika kako bi sproveli Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji. Anketa se sprovodi na tri godine, između dva popisa poljoprivrede, a finansira se iz pretpristupnih fondova EU u okviru Nacionalnog programa IPA 2016.
Popisivači će gazdinstva na teritoriji Srbije i prikupiće podatke o korišćenom poljoprivrednom zemljištu, broju stoke, mehanizaciji, radnoj snazi na gazdinstvima, proizvodnoj metodi primenjenoj u poljoprivredi…
Informacije koje budu dobijene, kažu u RZS, koristiće kreatorima agrarne politike za donošenje odluka, kratkoročnih i dugoročnih strategija razvoja poljoprivrede, ali i poljoprivrednim proizvođačima za bolje planiranje poljoprivredne proizvodnje, ustanovljavanje poljoprivredne grane u koju bi trebalo investirati, kao i za prijavljivanje kod nacionalnih i evropskih fondova za podršku u poljoprivredi.