Nikola Stanić: Metar moga sela Amerika cela

Ilustracija; farma ovaca Stanić

Tradiciju bavljenja ovčarstvom porodica Stanić iz Melenaca, započinje davne 1870. godine,  a Nikola Stanić,  2012. godine počinje  sa uzgojem ovaca rase Il  de Frans. Žitelji Melenaca, su mahom  ratari i stočari, jer selo ima dosta zemlje (između 27 i 29 hiljada katastarskih jutara), na kojoj dominiraju oranice ali ima i vinograda, bašti, čak i nešto šume. Tu je i domaća radinost koja je u krznarstvu i ćilimarstvu dovedena do savršenstva. Suvače i slikovite vetrenjače, pre prvog parnog mlina 1906. predstavljaju važne kapacitete Melenaca, kao i dve ciglane.

Nikola i Tijana Stanić su diplomirani ekonomisti. Nikola je završio dva fakulteta, i  igrao košarku, petnaest godina. Igrajući košarku, imao je priliku da  napusti Srbiju, i ode u beli svet, ali se ipak odlučio da ostane ovde, i da se vrati u svoje rodno selo.

Kako nam je istakao Nikola, imaju dva sina, Bogdana i Viktora. Dogovor njegove žene i njega  bio je da ostanu na selu i grade porodicu, i da se bave poljoprivredom.  Sve to što radi, radi iz ljubavi, nema kamione, avione, ali može pristojno da živi.

Tradiciju od 1870.  godine nastavlja  2011 i 2012. godine, kada kupuje  nekoliko ovaca i ovna rase Il  de  Frans.

,, Posle nekoliko nedelja prodajem ovna, jer mi se pojavila jedinstvena prilika da prvi u Srbiji i među prvima na Balkanu u svom stadu, na svojim ovcama oprobam način veštačkog osemenjavanja laparaskopskom metodom. Korišćeno je seme od sjajnih ovnova iz Francuske“, ističe  Nikola i dodaje da do 2016. godine nije imao ovna u stadu, a dobijao je elitne potomke.

a, foto: Arhiva Nikole Stanića
Ilustracija; Farma ovaca Nikole stanica, foto: Nikola Stanić

-Rezultat je bio sjajan, pa smo tu metodu reprodukcije nastavili još sedam  puta,  sa različitim krvnim linijama,  takođe od ovnova iz Francuske,  i iz tako dobijene kombinacije ostavljali najbolje ženkice za dalju reprodukciju.

Osemenavanje  su Stanići radili  do 2016. godine,  uvozio ovnove iz Francuske, te se uz selekciju u stadu ovog gazdinstva nalazi oko 60 grla vrhunskih genetskih predispozicija.

Ilustracija: farma ovaca, foto: Nikola Stanić
Ilustracija: farma ovaca, foto: Nikola Stanić

Ovce imaju sjajan indeks jagnjenja, jagnje se tri puta u dve godine, jagnje trojke i četvorke bez problema, imaju odličnu konverziju hrane, visok dnevni prirast.

Kako nam ističe Nikola, dobija subvencije od države, i one mu dosta znače: deo subvencija ode na   usluge matične službe, Poljoprivrednog fakulteta, veterinarske stanice, deo ode na hranu i u suštini to pokrivaju subvencije. Da ih nema, verovatno bi mnogo ljudi odustalo od bilo kog vida stočarstva.“