Kada se sade lukovice narcisa

Ilustracija: Narcis, foto: pixabay
Ilustracija: Narcis, foto: pixabay

Narcis je višegodišnja biljka iz roda Narcissus, i porodice lukovičastih biljaka, latinski naziv (Amaryllidaceae). Narcis ima  izdužene listove, u plavo-zelenoj boji. Ima pojedinačne cvetove, mada se nekada desi da jedna stabljika da dva cveta. Uspeva  na Alpima, Karpatskim vencima,  te spada u Alpsko – mediteransku floru. Gaji se kao ukrasna biljka, ali, ako niste znali, narcis sadrži izvesne otrovne supstance, zato budite oprezni pri gajenju.

Narcis je dobio ime po Narcisu, sinu grčkog boga Kefisa i nimfe Liriope.  Narcis je bio lep mladić zbog koga su devojke patile i često se zbog nesrećne ljubavi ubijale. Zbog toga je Narcis bio kažnjen tako što se, ugledavši svoj lik u površini jezera, zaljubio u samog sebe. Uvenuo je od “ljubavi” i na kraju se pretvorio u cvet. Aktuelno ima mnogo hibridnih sorti Narcisa, koje se uglavnom prizvode u Engleskoj i u Holandiji.

Ilustracija: Narcis, foto: pixabay
Ilustracija: Narcis, foto: pixabay

Narcis cveta samo od marta do maja meseca. Cvetovi su u različitim bojama:  bele, žute, narandžaste, I mogu biti jednobojni lii dvobojni. Pošto su blagog mirisa I atraktivni, koriste se u cvećarstvu kao rezno cveće. U vaze se stavljaju samo narcisi, jer zbog svog otrovnog dejstva, narcis može biti poguban ako u buket dodate neko drugo cveće.

Lukovice narcisa sade na jesen, stavljanjem u dubinu dvostruko veću od veličine lukovice. Obratite pažnju da razmak izmedju dve lukovice bude oko 10-15 cm. Lukovicama je potrebno puno vlage za nicanje i u slučaju da nasupe sušni dani, obavezno ih zalivajte.

Narcisi se sade u vrtovima najčešće, ali za uzgoj mogu poslužiti i saksije ili žardinjere, dekorativni lonci, činije, zemljane posude.  Biljka se presađuje kada koren narcisa preraste saksiju. Pre nego što  počenete sa presađivanjem, biljku treba obilno zaliti. Pošto presadite narcis, ne izlažite ga jakom, direktnom suncu i izbegavajte zalivanje nekoliko dana,  da bi se koren podstakao da uraste u novo zemljište i pusti još žilica.