Koje četinare zasaditi u dvorištu

Ilustracija: tuje, foto: pixabay
Ilustracija: tuje, foto: pixabay

Koje četinare zasaditi u dvorištu? Među najlepšim četinarima na našim prostorima koje svakodnevno viđate u parkovima i zelenim površinama je i sedam koje vam preporučujemo za dvorišta. Dekorativni su, oko njih nema posla i odlično se uklapaju u ostale biljke i stabla, čineći lep zeleni talas.

U septembru ili oktobru sa jednogodišnjih izdanaka treba odseći reznice dužine 10 do 15 santimetara, zatim donje grančice, na dužini tri-četiri santimetra skinuti i oko santimetar-dva pažljuvo osloboditi kore. Ukoliko možete negde da nabavite neki od hormona za brzo ožiljavanje, ogoljeni deo reznice umočite u ovaj prah i tako ćete biti sigurniji u uspeh. Inače, najlakše se ožiljavaju reznice sledećih četinara: Chamacyparis, Thuja, juniperus, Cryptomeria i još neke.

U širu saksiju, ili još bolje sanduče, najpre treba staviti sloj krupnog šljunka, odozgo mešavinu treseta i rečnog peska (u odnosu 80:20), pa još malo peska (sloj debljine oko santimetar). Pripremljene reznice zabadaju se u ovu mešavinu na dubinu tri-četiri santimetra, u razmacima od pet santimetara. Zatim ih treba zaliti i pokriti providnom plastičnom folijom oslonjenom na štapićepobodene u zemlju, da folija ne bi nalegla na biljke.

Ilustracija: tuja: https://www.kupindo.com
Ilustracija: tuja: https://www.kupindo.com
Prilikom preuzimanja sadnica tuja, a pre same sadnje potrebno je sadnice smestiti u hladovinu u uspravnom položaju kako bi se moglo obezbediti zalivanje i tuširanje istih. Što je temperatura veća potrebno je i češće zalivanje i orošavanje sadnice ( po toplom vremen i po nekoliko puta u toku dana -svakih dva tri sata ). U zavisnosti od doba godine i samih vremeskih uslova sadnu je moguće korigovati-odložiti  i vreme sadnje do nekoliko dana  ( u jesen, rano proleće  po kišovitom i hladom vremenu,ukoliko su sadnice u saksijama ,kontejnerima).  
Kvalitetno rasadnički odgojena tuja MORA da ima kompaktan-čvrst busen tj koren. Kod sadnica odgajenih u saksijama-kontejnerima sadnica se mora slobono izvaditi iz saksije da se zemlja ne raspe.  Prilikom kupovine sadnica pod obavezno morate proveriti busen. Ukoliko se busen mekan, rasipa se, nije kompaktan isto vam je ko kad kupite sečenu jelku ,ružu… Neće preziveti.
Ukoliko je džak od jute-kafeni dzakovi odvezite i vidite sta je sa busenom, ukoliko je u saksiji obavezno je izvadite.