Olakšavajuće okolnosti za poljoprivrednike opštine Knić

U opštini Knić postavljenje su dve agrometeorološke stanice, koje su na raspolaganju za oko 4.000 poljoprivrednika u ovom kraju za sve bitne meteorološke podatke i preporučene mere zaštite koje treba primeniti na njivama. Prema rečima Nebojše Arsenijevića, koordinatora Kancelarije za poljoprivredu u opštini Knić, stanice su dobijene od Poljoprivredne stručne službe Kragujevac, koja je u okviru svog projekta nabavila 15 agrometeoroloških stanica za Šumadijski region.
„Jedna stanica je u selu Kusovac, a druga u Čestinu i takvim rasporedom pokrivena je cela opština. Podaci sa stanice se šalju u PSSS Kragujevac, gde se selektuju, zatim obrađuju i prosleđuju Prognozno-izveštajnoj službi. Odatle će SMS porukom stizati do naših proizvođača koji su umreženi u sistem. Do sada je preko 500 poljoprivrednika dalo saglasnost da njihov broj telefona bude u bazi podataka i oni će redovno dobijati izveštaje baš sa terena na kome rade,“ kaže Nebojša Arsenijević, koordinator Kancelarije za poljoprivredu u Kniću.
Agrometeorološke stanice prikupljaće kompletne meteorološke podatke, o temperaturi i vlažnosti vazduha i zemljišta, brzini vetra, zatim o riziku od gradonosnih oblaka, najavi sušnog perioda, preporuke za mere zaštite, ukoliko je neka od njihovih kultura u opasnosti od bolesti ili štetočina.
Poljoprivredna savetodavna stručna služba Kragujevac je za Šumadiju putem projektnog programa obezbedila 15 agrometeoroloških stanica, koje će strateški biti raspoređene u ovom regionu. Knić i gružanski kraj su važni zbog razvijene povrtarske proizvodnje, dok su sela između Kragujevca i Topole uglavnom veliki proizvođači voća.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.11.2023.

14. „Međunarodnom sajmu turizma i seoskog turizma

07.09.2023.

Epicentar dešavanja u agraru

25.08.2023.

Tradicionalni 19. po redu šumadijski sajam poljoprivrede

08.08.2023.

Devetnaesti po redu Šumadijski sajam poljoprivrede

03.07.2023.

Za pobednike vredne nagrade

05.06.2023.

Javni pozivi za podsticaje u poljoprivredi, evo i gde

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca